Nieuws30 okt '13 17:33

Het failliet van de kustbandiet

Auteur: Thijs Baas

Als je piraterij gewoon ziet als een businessmodel, dan balanceren de piraten voor de kust van Somalië op het randje van een faillissement: sinds mei vorig jaar is er geen enkele succesvolle kaping meer geweest.

En dat is goed nieuws, want zo ongeveer alle handel tussen Europa en het Verre Oosten komt er langs. Nederland leidt op dit moment de Europese antipiraterijmissie: Operatie Atalanta. Commandeur Peter Lenselink vanaf Zr. Ms. Johan de Witt is echter niet van plan het binnenkort voor gezien te houden.

Afgeslagen aanslagen
De koopvaardij werkt vaak met bewapende private armed security-teams die ervoor zorgen dat het 'piracy businessmodel' in feite implodeert. "Er zijn twee aanslagen succesvol afgeslagen door de Koopvaardijschepen. Vervolgens zetten twee eenheden een zoekactie in waarbij de piraten ook gevonden zijn en ingerekend door een Australisch schip. Volgens Australische jurisdictie was verdere vervolging niet mogelijk en zijn ze zonder hun spullen teruggezet op land."

Definitieve terugtrekking van de antipiraterijmissie is voorlopig geen optie, zegt Lenselink. "Dat is een brug te ver. Als we nu weggaan zijn de piraten zo terug. De volgende stap is dat er meer perspectief moet komen voor de inwoners van Somalië; uitzichtloosheid leidt tot dit soort criminele activiteiten. Dat betekent concreet dat er lessen worden gegeven aan maritieme specialisten om te zorgen dat ze zelf ook een kustwacht of marine gaan opbouwen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen