Nieuws13 jun '12 13:46Aangepast op 13 jun '12 14:11

Amsterdam tegen snelheidsverhoging op A10

Auteur: Harmen Simon Teunis

De gemeente Amsterdam heeft bezwaar aangetekend tegen de geplande snelheidsverhoging op het westelijk deel van de ringweg A10.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil de maximumsnelheid daar verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur.

In een onlangs verstuurde brief vraagt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan haar daarvan af te zien of het besluit in ieder geval uit te stellen. Amsterdam is bang dat de maatregel negatieve gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit. De gemeente wil eerst dat daar meer onderzoek naar komt.

De minister heeft hier wel onderzoek naar laten doen, maar de resultaten daarvan stroken volgens de hoofdstad niet met andere metingen. Al met al zouden ze onvoldoende inzicht bieden in de gevolgen van de snelheidsverhoging.

Rotterdam ook tegen
Eerder liet ook Rotterdam weten tegen de snelheidsverhoging te zijn in de 80 kilometerzone bij Overschie. Volgens de gemeente is er geen zorgvuldige afweging van belangen gemaakt. Ook zou het onderzoek naar de gezondheidseffecten onvoldoende zijn geweest.

Schultz wil de snelheid per 1 juli verhogen in de zones van de A10, A13 en A12 (bij Voorburg). De Tweede Kamer had haar gevraagd te reageren op de bezwaren, voorafgaand aan een algemeen overleg over verkeersveiligheid dat woensdagmiddag plaatsheeft. Schultz liet weten daaraan niet te kunnen voldoen, omdat nog niet alle bezwaren binnen zijn bij het ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen