Nieuws11 mei '11 11:46

Smurfen zijn allemaal nazi’s!

Auteur: Saskia van Huijgevoort

“Welkom in Smurfenland, het is hier heel speciaal”, zingen de smurfen vrolijk aan het begin van de kinderserie. Maar hoe hard ze ook smurfen, het zijn en blijven nazi’s. Dat zegt de Franse schrijver Antoine Buéno in zijn boek Le Petit Livre Bleu.

De smurfenhater heeft serieus sociologisch onderzoek gedaan naar het vredige leven van de 101 kleine blauwe kindervriendjes en kwam tot de conclusie dat de Smurfen leven in een maatschappij die 'de belichaming is van een totalitaire utopie doordrenkt van stalinisme en nazisme'.
Zwarte Smurfen
Zo wordt een van de blauwe figuurtjes in het allereerste stripalbum uit 1960, gestoken door de bzz-vlieg waardoor hij prompt verandert in een zwart en agressief monster. Volgens Buéno toont dit aan dat de smurfen racistisch zijn. Als tweede voorbeeld noemt hij de haat tegen Gargamel die een joodse achtergrond zou hebben. Zijn beeltenis doet in elk geval sterk denken aan de antisemitische afbeeldingen uit de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw, zegt de onderzoeker. Bovendien heet zijn kat niet voor niets Azraël.
Smurfin
Voor Smurfin had de politicoloog ook geen goed woord over: ze zou met haar blonde haren en verfijnde uiterlijk sterk doen denken aan het Arische schoonheidsideaal van de Duitse nazi’s.
Economie
Ten slotte vertoont de economie van de Smurfen grote overeenkomsten met Stalinisme en Nazisme. Zo staan de gezamenlijke werkzaamheden van de blauwe figuurtjes altijd in het teken van zelfvoorzienendheid in voedsel en energie. Ook worden de Smurfen gesmurft door een autoritaire en paternalistische leider: Grote Smurf.
Hier kunt u het welbekende Smurfenlied, wellicht dit keer met hele andere ogen, bekijken:
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen