Nieuws30 mei '13 18:27

Topman Liberty Reserve leefde in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De topman van Liberty Reserve, die hoofdverdachte is in de grootste internationale witwaszaak in de geschiedenis, woonde tot zijn arrestatie vorige week in Nederland. Dit blijkt uit informatie van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Amerikanen verdenken deze Arthur Budovsky ervan dat hij met anderen via zijn firma 6 miljard dollar voor criminelen over de hele wereld heeft witgewassen. Dat gebeurde in de afgelopen zeven jaar.

Nederlandse collega’s
Uit documenten van justitie in de VS blijkt dat ook politie en justitie in Nederland een belangrijke rol in het megaonderzoek hebben gespeeld. De Amerikanen vroegen het Openbaar Ministerie in Nederland vorige week om hulp in het onderzoek. “We zijn onze collega's uit heel de wereld dankbaar voor hun assistentie, speciaal die uit Costa Rica, Spanje en Nederland’’, zegt Steven Hughes van de Amerikaanse Geheime Dienst.

Criminelen
Budovsky werd op vrijdag 24 mei in Spanje opgepakt. Volgens de Amerikaanse opsporingsdiensten heeft hij de operaties, de financiën en de strategie van Liberty Reserve bepaald.

Liberty Reserve had zeker een miljoen klanten door de hele wereld, van wie minstens 200.000 in de VS. Criminelen konden vrijwel anoniem met grote sommen geld schuiven, aldus de Amerikaanse aanklagers. "Een schaduw banksysteem voor de onderwereld’’. Volgens hen gaat het om de grootste witwaszaak in de geschiedenis.

Vergelijkbaar met bitcoin
Klanten van het bedrijf moesten een naam, een geboortedatum en een adres invullen, maar hoefden verder geen bewijs van hun identiteit te tonen. De transacties vonden plaats in een digitale valuta, die vergelijkbaar is met de bitcoin. De valuta van Liberty hield echter geen verband met de bitcoin.

Bij de onderneming zou onder meer geld zijn witgewassen dat verdiend was met kinderporno, drugssmokkel, verkoop van illegale en criminele software en gestolen privé-gegevens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen