Nieuws3 apr '14 11:32

ZZP'ers krijgen alsnog geld voor zwangerschapsverlof

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n 20 duizend vrouwen hebben alsnog recht op een zwangerschapsverlofuitkering. Het gaat om vrouwelijke ZZP-ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, zo zegt het proefprocessenfonds Clara Wichman. Volgens het fonds blijkt uit een uitspraak van het comite dat gaat over de naleving van het VN-vrouwenverdrag dat de vrouwen recht hebben op een uitkering.

Vóór 2004 en na 2008 was er een regeling voor vrouwelijke zzp'ers die een kind kregen. In de tussenliggende periode viel deze groep tussen wal en schip. De Hoge Raad oordeelde in 2011 dat de Staat geen plicht had om betaald zwangerschapsverlof voor hen te regelen. Daarop is het proefprocessenfonds een individuele klachtenprocedure begonnen.

Artikel 11 van het Vrouwenverdrag geeft niet alleen werkneemsters maar ook zwangere zelfstandigen het recht op een uitkering tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, aldus het fonds. "De Staat dient binnen 6 maanden schriftelijk aan het comité te rapporteren welke actie zij heeft ondernomen." Voorzitter Anniek de Ruijter van het proefprocessenfonds Clara Wichman gaat ervan dat de Staat over de brug komt.

Gerelateerde artikelen