Nieuws16 mei '14 17:10Aangepast op 16 mei '14 18:05

Arrestatie rond Belgische Bende van Nijvel

Auteur: ANP Nieuws

In België is mogelijk een doorbraak bereikt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, een stel criminelen die in de jaren tachtig dood en verderf zaaiden in het land.

In 2004 werd gegraven naar slachtoffers van de Bende van Nijvel. EPA
In 2004 werd gegraven naar slachtoffers van de Bende van Nijvel. EPA

Er is een aanhouding verricht, meldde justitie in het Waalse Charleroi vrijdag. De autoriteiten geven vrijdag aan het begin van de avond meer informatie.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1982 en 1985 een reeks bloedige aanslagen op onder meer supermarkten in de wijde omgeving van de stad Nijvel ten zuiden van Brussel. Er vielen 28 doden. Justitie heeft nooit kunnen achterhalen wie de bendeleden waren en wat hen dreef. Volgens complottheorieën zouden ze van hogerhand zijn beschermd.

Volgens Belgische media gaat het bij de verdachte om een gangster van 70 jaar die mogelijk deelnam aan de tweede en dodelijkste golf overvallen in 1985. Hij zou maandag in Brussel zijn aangehouden na een tip van een man uit Frankrijk.

Het is niet de eerste arrestatie in het slepende onderzoek. Maar de personen die eerder werden aangehouden, moesten allemaal worden vrijgelaten door gebrek aan bewijs.

De mogelijke doorbraak lijkt net op tijd te komen. Volgend jaar november, 30 jaar na de laatste overval, verjaart het dossier.

Inbraken en overvallen
Als in België de naam Bende van Nijvel valt, doet dat veel mensen nog steeds huiveren. Met ongekende bloeddorstigheid sloeg de groep criminelen toe.

De misdadigers pleegden in de eerste helft van de jaren 1980 een reeks inbraken en bloedige overvallen, voornamelijk op supermarkten. Dat gebeurde in twee golven: de eerste duurde tot 1983. De rust leek teruggekeerd, tot de bende in 1985 opnieuw actief werd, met nog meer moorden.

Trieste dieptepunten waren de overvallen op de Delhaize-winkels in Eigenbrakel en Overijse, allebei op 27 september 1985. Daarbij vielen 8 doden. Anderhalve maand later, op 9 november 1985, kwamen bij de aanslag op de Delhaize in Aalst opnieuw 8 personen om het leven bij de bloedigste, maar ook laatste overval.

De bende, door Vlaamse media genoemd naar de Waalse stad onder Brussel waar in september 1983 drie van uiteindelijk 28 doden vielen, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Bijna 30 jaar na de laatste aanslag is geen enkel lid ontmaskerd. De buit was in de meeste gevallen gering.

De autoriteiten konden geen doorbraak forceren in het onderzoek. Sterker nog: rechercheurs beschuldigden elkaar over en weer van fouten en onzorgvuldigheid.

Deze "Belgische toestanden'' leidden tot een reeks van complottheorieën. Zo zou zelfs de overheid zelf achter de bende zitten.

Gerelateerde artikelen