Nieuws26 jun '14 04:11Aangepast op 26 jun '14 06:18

Europese leiders herdenken Eerste Wereldoorlog

Auteur: ANP Nieuws

De Europese leiders herdenken donderdag het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden.

EPA
EPA

Zij doen dat in het Belgische Ieper, een stad die tijdens de vierjarige strijd compleet werd verwoest.

De leiders van de 28 EU-lidstaten wonen vanaf 17.45 uur een ceremonie bij die al tientallen jaren dagelijks in Ieper wordt gehouden om de slachtoffers van de oorlog te eren. Het gaat om een klaroensignaal (Last Post) onder de Menenpoort, een groot monument dat aan de tienduizenden Britse gesneuvelden is gewijd.

De herdenkingsbijeenkomst wordt gevolgd door een Europese top in de historische, herbouwde Lakenhallen van de Vlaamse stad. Normaal vinden Europese toppen in Brussel plaats, maar Europees president Herman Van Rompuy vond het een symbolisch gebaar om deze keer naar Ieper uit te wijken. De tweede dag van de top is wel gewoon in de Belgische hoofdstad.

In Ieper zullen de EU-leiders tijdens een diner praten over de prioriteiten van de Europese Commissie voor de komende tijd, zoals werkgelegenheid. Het is aannemelijk dat ook gesproken wordt over de wens van de meeste EU-lidstaten om de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker voor te dragen als voorzitter van de Europese Commissie. Het lijkt een gelopen race voor de christendemocraat, ondanks verzet van Groot-Brittannië. Het is de bedoeling dat vrijdag de knoop wordt doorgehakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen