Nieuws22 jun '11 13:42

Groenten mogen Rusland weer in

Auteur: Edme Koorstra

Rusland gaat weer groente uit Europa importeren. Lidstaten die leveren aan het land moeten wel met een certificaat aantonen dat hun producten veilig zijn. Sinds eind vorige maand voerde Rusland geen Europese groente meer in vanwege de uitbraak van besmettingen met de EHEC-bacterie.

De Russische autoriteiten hebben vandaag een overeenkomst getekend over de opheffing van het importverbod. Dat gebeurde tijdens een bezoek van eurocommissaris John Dalli van Volksgezondheid. Gedurende een beperkte periode moeten lidstaten die groenten naar Rusland exporteren via certificaten aantonen dat hun producten veilig zijn. De export naar Rusland kan deze week weer van start gaan, zegt Dalli.
'Buiten proportie'
Rusland zegde al eerder toe het importverbod op te heffen, maar deed dat tot woede van de Europese Commissie tot dusver niet. Het dagelijks bestuur van de EU noemde de maatregel vanaf het begin "buiten proportie''.
600 miljoen per jaar
Sinds het verbod hebben groente-exporteurs veel schade geleden.  Europa exporteert volgens het Productschap Tuinbouw jaarlijks voor 600 miljoen euro aan verse groenten naar Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen