Nieuws4 jul '13 16:14

In juli leggen alle teken een ei

Auteur: BNR Webredactie

In juli worden vermoedelijk zo'n 200.000 mensen in Nederland gebeten worden door een teek. Het RIVM en de Universiteit van Wageningen verwachten dat op basis van schattingen. Dat betekent ook dat mogelijk duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.

Met lange pijpen en lange mouwen door het bos lopen, die tip kennen we nu wel. Maar wat kun je nog meer doen om zo'n teek niet aan je lijf te krijgen en zo ook Lyme te voorkomen? Redacteur Marijke Roskam zocht het uit.

Imkerpak
Als de ziekte van Lyme niet snel wordt behandeld kan deze leiden tot huidaandoeningen, ernstige gewrichts- of zenuwklachten of hartritmestoornissen. "Als je deze gevolgen hoort", zegt redacteur Marijke Roskam, "zou je het liefst alleen nog maar in een imkerpak gaan rondlopen de komende dagen. Maar dat is een beetje warm en ook weinig charmant, dus ik wil graag de drie beste alternatieve tips horen."

CEO Arnoud Aalbersberg van Tropenzorg loopt er in de zomer graag hip bij. Hij doet dus niet zijn sokken in zijn lange broek, maar draagt iets anders. "Sokken die zijn geimpregneerd met een insecticide in een heel lage dosering. Dus wat gebeurt er? Die teek loopt er overheen en gaat dood. Die teek kan de tocht over de hele sok niet afmaken."

Hoog gras
Want waar komen teken vandaan? "Het grootste vooroordeel is dat ze bij hitte van boven komen, maar ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren en mensen."

Wat we nog meer kunnen doen? "Naast het advies bedekkende kleding te dragen kan je de onbedekte huid insmeren met een insectenafweermiddel waar deet in zit. Als er 30 tot 35 procent deet in zit, een werkzaam stofje, vindt de teek het niet fijn. Als de teek daarmee in aanraking komt, zal 'ie loslaten."

Vlooien
Er is ook een alternatief, een natuurlijk middeltje. "Daar is steeds meer belangstelling voor. Er zit lemon-eucalyptusextract in, een natural product. Daarbij gebeurt eigenlijk hetzelfde. De teek loopt er overheen en zal loslaten."

Wat je ook kan doen is de tekencheck. "Vlooi elkaar of jezelf even op de aanwezigheid van teken. Haal je ze er dan op een veilige manier uit, is er geen kans op besmetting. Er is pas kans op besmetting als de teek langer dan een etmaal in de huid heeft gezeten en zich vol gaat zuigen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen