'Wentel lot arbeidsgehandicapten niet af op ondernemers'
Geen extra geld, maar baangaranties voor alle groepen arbeidsgehandicapten. Dat is nodig om te voorkomen dat een grote groep mensen afgeschreven wordt. En die verantwoordelijkheid mag niet worden afgewenteld op werkgevers, vindt Gert Rebergen van Iederin, een netwerk voor mensen met een beperking.
"Ondernemers moeten ook voldoende geld verdienen in de markt, en dat is logisch", zegt Rebergen tegen verslaggever Jeroen Stans. "Mijn aanbeveling aan de politiek is om te zorgen voor voldoende steunstructuur, zodat de mensen die het niet zelf voor elkaar krijgen om een betaalde baan te krijgen ook geholpen worden." Gemeenten blijken te weinig geld beschikbaar te hebben om alle afspraken in de Participatiewet na te kunnen komen. Het streven van het kabinet om 125.000 arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen, dreigt daardoor faliekant te mislukken.
Gapend gat
De Participatiewet, waarin verschillende regelingen voor arbeidsgehandicapten samengevoegd, moet volgend jaar van kracht worden. Rebergen juicht de ambities toe, maar constateert een gapend gat tussen de theorie en de praktijk, doordat gemeenten in crisistijd nauwelijks geld hebben om de relatief dure mensen met een arbeidshandicap aan het werk te krijgen. "De gemeente zal niet investeren in deze mensen, omdat ze niet echt goed naar de arbeidsmarkt te leiden zijn. Ze hebben een specifieke voorziening nodig."
Voorheen speelden de sociale werkplaatsen een belangrijke rol in deze werkvoorziening voor arbeidsgehandicapten. Maar tot grote teleurstelling van Rebergen is juist dáárop fors bezuinigd. "Die groep wordt nu naar de reguliere arbeidsmarkt geduwd, om vervolgens door de gemeente in de kou te worden gezet. De huidige doelgroep van de sociale werkplaatsen moet naar het bedrijfsleven toe, waar ze door hun productiecapaciteit niet bepaald interessant zijn als medewerker."