Programma15 apr '12 08:55Aangepast op 15 apr '12 09:29

Unilever stopt met plofkip

Auteur: Pieter van den Akker

Unilever stopt op termijn met het gebruik van zogeheten ‘plofkip’ in zijn voedingsmiddelen. Dat heeft het concern aan Wakker Dier laten weten.

De plofkip is een kip die snel wordt vetgemest. Door overgewicht kunnen ze soms moeilijk of helemaal niet meer lopen. Ze kunnen daardoor pootontstekingen en borstblaren krijgen, waarvoor ze met antibiotica worden behandeld.

Knakworst
Om te beginnen wil Unilever uiterlijk in het eerste kwartaal van 2013 de kipknakworstjes van Unox plofkipvrij maken. Daarna komen ook de soepen en andere voedingsmiddelen aan de beurt.

McDonalds
Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier geeft Unilever met deze stap als eerste het goede voorbeeld aan andere kipverkopers in Nederland. De organisatie is zaterdag om het gebruik van de plofkip een publiciteitscampagne begonnen tegen McDonald’s, Olvarit en Struik. Ook in supermarkten ligt dit soort vlees.

Genetische selectie
Wakker Dier zegt dat alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 450 miljoen plofkippen worden geslacht. De zeer snelle groei van de dieren kan worden bereikt met genetische selectie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen