Nieuws11 sep '14 12:18

Zorgbedrijven bestellen nog even geen kerstpakketten

Auteur: BNR Webredactie

De pepernoten liggen alweer in de winkel en net als in voorgaande jaren zijn bedrijven al druk met het bestellen van kerstpakketten voor hun personeel. Behalve in de zorgsector.

Zorgbedrijven stellen de aanschaf van hun kerstpakketten massaal uit. Reden: de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning per 1 januari 2015. Daardoor weten veel instellingen niet hoeveel mensen er eind van het jaar nog in dienst zijn.

De kerstpakketten die wel worden aangeschaft zijn extra sober, omdat het wrang is mensen een prachtig pakket te geven, tegelijkertijd met de ontslagbrief. Patrick Moreu is van het bedrijf Tintelingen, dat kerstgeschenken verzorgt. Hij ziet een duidelijk verschil met vorig jaar. "Van onze klanten komt zo'n 35 procent uit de zorg. In die sector werken anderhalf miljoen mensen. We merken dat die groep bedrijven wel kerstpakketten wil bestellen, maar dat ze heel moeilijk het aantal kunnen inschatten."

Cadeaubonnen
Ook al voelt het nog een klein beetje als zomer, we zitten nu al middenin de periode waarin er voor de kerst ingekocht wordt. Vroeger gebeurde dit zelfs nog voor de zomer, maar door een verandering van de inhoud en vorm van de pakketten, gebeurt dit steeds later. "De traditionele pakketten kosten tijd, daar moet je vroeg bij zijn. Maar we zien dat klanten steeds meer eigen keuze-pakketten bestellen. De werknemer kan dan zelf iets uitkiezen. Ook cadeaubonnen zijn populair. Dat kan allemaal later besteld worden."

Het geven van kerstpakketten is door de crisis niet gestopt. Voor bedrijven is het een kleine investering en een blijk van goede wil. "Het is een belangrijk moment. Bedrijven hebben even de mogelijkheid om contact met het hele gezin van de werknemer te hebben. Wat we graag anders zouden zien is de pakketten van vrijwilligers. We zien dat zij vaak goedkopere pakketten krijgen, terwijl ze juist dubbel beloond zouden moeten worden."

Gerelateerde artikelen