Nieuws10 sep '13 17:03Aangepast op 10 sep '13 19:04

Ministerie stopt subsidie Ibn Ghaldoun

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ziet geen toekomst meer in de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun en wil daarom de bekostiging per 1 november stopzetten.

Dat heeft hij dinsdag laten weten in een reactie op het rapport van de Onderwijsinspectie naar het bestuurlijk handelen van de middelbare school, die voor de zomer in opspraak raakte door de diefstal van 27 eindexamens.

"De situatie bij Ibn Ghaldoun is zeer uitzonderlijk", zegt Dekker. Gezien het rapport zegt hij geen andere conclusie te kunnen trekken dan dat de school geen toekomst heeft. "Ik realiseer me dat dit voor ouders en leerlingen een ingrijpend besluit is dat zorgt voor een periode van onzekerheid."

Het rapport van de inspectie laat duidelijk zien dat er bij de school sprake is van een opstapeling van problemen, zegt Dekker. Hij somt op: "Financiële problemen, een enorme schuldenlast, zeer kwetsbaar en zorgelijk onderwijs, onbevoegde leraren, docenten die de Nederlandse taal soms niet goed vaardig zijn en daar komt de examenfraude nog bovenop. Ook dat is natuurlijk dramatisch geweest voor het imago van de school en de nieuwe aanmeldingen. Dat leidt er eigenlijk toe dat wij geen toekomst meer zien voor deze school."

Hoewel er ook andere scholen in het land zijn waar de situatie soms zorgelijk is, was de situatie bij Ibn Ghaldoun niet meer te redden. "Het is eigenlijk zo dat zowel de inspectie als eigenlijk ook het schoolbestuur zelf, want die heeft mij ook een brief gestuurd waarin dat staat, eigenlijk geen perspectief meer zien. Dan beland je op het punt dat je een knoop moet doorhakken, eigenlijk de ultieme beslissing, om te stoppen met de school."

Terecht besluit
Volgens Hugo de Jonge, Onderwijswethouder in Rotterdam, gaf de gemeente in de zomer al aan dat de situatie er bij de school op zijn zachtst gezegd niet rooskleurig uitzag. "We gezegd dat het bestuur van Ibn Ghaldoun onder ogen had moeten zien dat de optelsom van de financiële situatie, de aanhoudende zorg over de kwaliteit en de negatieve beeldvorming eigenlijk betekende dat deze school heel weinig levensvatbaar was."

"De consequentie daarvan is dat het schoolbestuur zelf het besluit moest nemen, zo hebben wij gezegd, om te sluiten. En eigenlijk is dat inderdaad wat de inspectie heeft geconstateerd. Het schoolbestuur heeft aangegeven dat ze dat niet op korte termijn onder hun leiding zien verbeteren. De staatssecretaris heeft denk ik ook een terecht besluit genomen door de bekostiging te stoppen per 1 november."

Vervolgstappen
Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca zegt zich te beraden op de vervolgstappen, maar is ervan overtuigd dat zijn school blijft bestaan. "Wij gaan er alles aan doen om de school niet te laten sluiten. Dat onze leerlingen les blijven krijgen, is het belangrijkste."

Volgens Tonca worden er op dit moment diverse gesprekken gevoerd over de toekomst van Ibn Ghaldoun. "Het kan zijn dat we eventueel onder een andere vlag verder gaan, of op een andere manier een nieuwe start maken.'' Hij weet niet precies wanneer daar duidelijkheid over is. "Maar uiteraard voor 1 november."

Het lijkt Dekker in ieder geval niet realistisch dat de school doorgaat, ook niet als er financiering uit een andere hoek komt. "Het is belangrijk dat we nu zorgen dat de kinderen van de Ibn Ghaldoun op andere scholen in Rotterdam terecht komen. Er wordt natuurlijk ook met verschillende schoolbesturen gesproken hoe dat op een goede manier kan gaan. Ik heb vanmiddag ook nog contact gehad met de wethouder in en die heeft me ook  gegarandeerd dat alles op alles gezet gaat worden om die kinderen onder dak te brengen."

Geen vertrouwen
De Onderwijsinspectie liet dinsdag weten dat 'zonder veranderingen van structurele aard' geen vertrouwen meer te hebben in het voortbestaan van de school.

Ibn Ghaldoun heeft onder meer te maken met financiële problemen. Tonca hoopt op de hulp van het Ministerie van Onderwijs en de gemeente Rotterdam om fundamentele afspraken te maken om deze op te lossen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen