Nieuws7 feb '14 13:09Aangepast op 7 feb '14 13:42

Aldel krijgt financiële steun van kabinet

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet draagt voor 1 miljoen euro bij aan plannen om de 600 medewerkers en leveranciers van de failliet verklaarde aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl zo snel en zo goed mogelijk aan nieuw werk te helpen. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Ook de gemeente Delfzijl en de provincie dragen bij waardoor er in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar is voor het actieplan 'Investeren in perspectief' waarin alles draait om de ontslagen medewerkers zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen. Medewerkers van de gemeente Delfzijl en het UWV gaan het ontslagen personeel begeleiden bij bijvoorbeeld speeddaten, het zoeken van een opleiding of het bekijken van mogelijkheden om in Duitsland aan de slag te gaan. Volgens Asscher bleek eerder bij het faillissement van Termphos en Zalco in Zeeland dat een soortgelijke aanpak goed werkte.

Aldel ging in december failliet. Onder meer de vakbonden dringen aan op initiatieven om werkgelegenheid in het gebied te behouden. De werkloosheid in Noordoost-Groningen is na dit faillissement en het uitblijven van een doorstart 13 procent, relatief hoog, aldus Asscher die aangeeft dat er aanzienlijke inspanningen nodig zijn.

"De veerkracht van deze regionale arbeidsmarkt behoort tot de kleinste van Nederland, gezien het geringe aantal banen per inwoner en de beperkte samenwerking tussen sectoren. Bovendien trekken de overige actuele problemen in Noordoost-Groningen een behoorlijke wissel op het incasseringsvermogen van de regio en is er wegens de crisis sprake van een meerjarig negatieve groei'', schrijft Asscher.

Mager
Albert Kuiper, bestuurder van FNV Metaal, stelt het gebaar van het kabinet op prijs, maar is niet helemaal tevreden over het bedrag. "Het is aan de magere kant als je kijkt naar de problemen die we hebben in deze regio. Het betreft 2.500 euro per medewerker die bemiddeld moet worden. Normaal heb je een bemiddelingsproject voor bijna 3.000 euro, maar het arbeidsperspectief voor deze mensen is erg lastig, als je kijkt naar de hele gaswinningsproblematiek."

Het geld wordt onder meer besteed aan een mobiliteitscentrum, wat inhoudt dat het personeel en de gebouwen er ook van betaald moeten worden. "Vervolgens worden de mensen weer opgevangen en het personeel van het UWV gaat de mensen begeleiden. Ook zullen opleidingen aan worden geboden van het geld, dus we zijn wel degelijk blij dat dit er is - bij faillissemente heb je zoiets niet meer - maar we denken dat het wel aan de lage kant is."

Gerelateerde artikelen