Dreiging polio beperkt, maar niet te onderschatten
Europa moet oppassen voor een comeback van polio. Duitse wetenschappers waarschuwen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat Syrische vluchtelingen de ziekte mogelijk mee kunnen nemen en verspreiden.
Na 14 jaar afwezig te zijn geweest, maakt het poliovirus een comeback in Syrië. Meer dan 20 miljoen kinderen in Syrië en omringende landen zullen worden ingeënt tegen polio in een poging verdere verspreiding te voorkomen. Maar redacteur Eline Ronner vroeg zich af of we ook in ons land moeten vrezen voor een uitbraak van de ziekte.
Hoewel de ziekte die vooral bij jonge kinderen verlamming kan veroorzaken weer oprukt, lijkt de kans dat Nederland met een polio-uitbraak te maken krijgt niet erg groot, schat viroloog Ab Osterhaus. "Alle Nederlandse kinderen zijn in principe gevaccineerd, met uitzondering van de mensen die zich op religieuze of andere gronden niét laten vaccineren."
Bible belt
In de zogenaamde bible belt staat wel een
aantal asielzoekerscentra met Syrische vluchtelingen. Jan Willem Anholts, woordvoerder van het
Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, maakt zich weinig zorgen, al wordt er met het ergste rekening gehouden. "Wij hebben een brief gehad van het RIVM, waarin wordt geadviseerd Syrische asielzoekers niet te plaatsen in centra die liggen in de zogenaamde bible belt. En daar hebben we gehoor aan gegeven."
Een probleem kan ontstaan als het virus via de ontlasting en de riolering schoolkinderen bereikt. Asielzoekers worden bij aankomst niet getest op polio, merkt Anholts op, maar wel op tbc en dat soort aandoeningen. "Mogelijk komt hier nog verandering in. In ieder geval zijn er nog geen Syrische vluchtelingen hier die zich ziek voelen."
Osterhaus constateert dat de vaccinatiegraad in andere West-Europese landen net als bij ons ook erg hoog is. Ook daar zijn de risico's op een nieuwe polio uitbraak dus niet erg groot, schat hij. Maar: "Het vervelende bij polio is dat je zo'n honderd besmettingen moet hebben voordat je één geval van verlammingen ziet."