Nieuws20 aug '14 09:01Aangepast op 20 aug '14 11:08

Grond hek villa koning kost half miljoen

Auteur: BNR Webredactie

Twee stroken grond rond de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander hebben de Nederlandse staat afgelopen jaar 461.000 euro gekost. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft. Het bedrag werd betaald aan een buurvrouw, zodat op die stukken grond (van 1034 en 376 vierkante meter) een beveiligingshek geplaatst kan worden.

Een jaar nadat Willem-Alexander de woning had gekocht, betaalde de overheid voor de pacht bijna een half miljoen, terwijl de werkelijke marktwaarde van de grond volgens de notariële akte slechts 35.414 euro bedraagt. De pachtovereenkomst, waarover een Griekse advocaat in opdracht van minister Ivo Opstelten (Justitie) heeft onderhandeld, geldt voor de duur van 30 jaar.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is de grond nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen. Welke dat zijn, wil de RVD niet kwijt. "Om veiligheidsredenen wordt er in de informatievoorziening over de wijze van beveiliging zo veel mogelijk terughoudendheid betracht. Er worden daarom geen verdere mededelingen gedaan.''

13 keer de marktwaarde
“RTL heeft een soort pachtakte gepubliceerd”, weet politiek verslaggever Jaap Jansen. “Daaruit blijkt dat er voor de veiligheid van de koning een hek om zijn terrein moet. Daarvoor wilden ze een stukje tuin hebben van de buurvrouw, om het maar huiselijk uit te drukken."

 

Even afgezien van de hoogte ervan is het niet ongebruikelijk dat de staat dit soort kosten voor z’n rekening neemt. Jansen: “In principe is de plaats waar de koning gaat wonen een privézaak. Het moet natuurlijk wel veilig zijn. En juist vanwege die veiligheid komt de staat om de hoek kijken. De staat betaalt de veiligheidskosten voor een groot deel. Alle mannetjes met oortjes die eromheen lopen enzo, maar ook alles wat met zo’n hek te maken heeft.”

Opstelten: hek belangrijk
Volgens minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is het hek rond de villa 'heel belangrijk voor de veiligheid'. Opstelten zei dat woensdag voor aanvang van een vergadering van de ministerraad. Volgens Opstelten kan dankzij het hek tijd gewonnen worden als mensen die iets kwaads van plan zijn de villa proberen te naderen.

Opstelten wilde verder geen commentaar geven. "Over dingen die nodig zijn voor de veiligheid doen we nooit mededelingen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen