Nieuws24 dec '14 14:24Aangepast op 24 dec '14 15:17

'Koppeling premie aan vrije artsenkeuze is chantage'

Auteur: Thijs Baas

Beweren dat het eigen risico en de zorgpremie omhoog gaan als de vrije artsenkeuze niet wordt ingeperkt, komt in feite neer op chantage. Dat zegt Chris Oomen, directeur van DSW verzekeringen, op BNR. Hij reageert daarmee op opmerkingen van André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland, die alsnog pleit voor een inperking van de vrije artsenkeuze.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Rouvoet heeft volkomen ongelijk. Noch bij het ministerie van VWS, noch bij Zorgverzekeraars Nederland ligt ook maar één velletje papier met het begin van onderbouwing voor het feit dat afschaffing van de vrije artsenkeuze iets oplevert, laat staan een miljard euro. En geen van de andere verzekeraars zal beweren dat het zo is. Ze moeten van de vrije artsenkeuze afblijven en zorgen dat verzekeraars er beter op letten dat ze geen zorg vergoeden die daar volgens de zorgverzekeringswet niet voor in aanmerking komt."


 

Het zal vogens Oomen geen cent méér opleveren als zorgverzekeraars alleen nog de zogenaamd 'goede zorg' gaan vergoeden. "Als heel Nederland morgen een budgetpolis neemt, wordt de zorg niet goedkoper en blijven de uitgaven precies hetzelfde. En waar ik me aan stoor is dat er op een bepaalde manier chantage wordt gepleegd doordat men zegt dat het eigen risico omhoog moet of het basispakket kleiner moet worden gemaakt. Als ze zeggen dat de premie verhoogd moet worden, dan geldt dat voor alle Nederlanders."

Sterker nog: alle ziekenhuisfusies hebben in het recente verleden alleen maar geld gekost, meent Oomen. "Het is de verkeerde bangmakerij. Rouvoet is geen verzekeraar, daar heeft hij dus geen verstand van, dus het lijkt me wijzer dat hij daar dan ook geen uitspraken over doet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen