“Wereldwijd speelt schaliegas een enorme rol, ik denk dat het verstandig is om gecontroleerde proefboringen te doen, puur om te bekijken hoe de technologie zich verder kan ontwikkelen.” De gasvoorraad in Slochteren is over een jaar of tien op, het is daarom noodzakelijk om alternatieve energiebronnen aan te boren. Als Nederland in eigen land schaliegas kan winnen, hoeft het minder gas te importeren.
“Vijf jaar geleden had men nog niet het idee dat de schaliegasontwikkeling zo’n vlucht zou nemen. De VS bouwde een aantal jaar geleden terminals om gas te importeren, maar die staan nu werkloos en over een aantal jaar is Amerika volledig zelfvoorzienend.” Meurs noemde de schaliegasontwikkelingen in de VS een revolutie.
Liquified Natural Gas
De toenemende behoefte aan aardgas vraagt om aanvullende import. Tegen die achtergrond startten Gasunie en Vopak in 2005 met de ontwikkeling van Gate terminal (Gas Access To Europe), een importterminal van Liquified Natural Gas (LNG).
Het voordeel van vloeibaar aardgas is dat het uit grote delen van de wereld gehaald kan worden, daardoor is Nederland minder afhankelijk van een aantal Europese landen. “Onze totale gasbehoefte in Nederland is zo’n 40 procent van de totale energie die we gebruiken. Op dit moment exporteren we nog gas, maar over een jaar of tien zal Nederland een importland worden.”
Zware transport
Meurs noemt LNG een belangrijke alternatieve brandstof voor zware transport. Er is alleen een klein probleem: er is nog nauwelijks een infrastructuur. Meurs vergelijkt het probleem met het klassieke vraagstuk van de kip of het ei. “Er moeten geïnvesteerd worden om te zorgen dat de keten kan gaat werken. En er zijn ondernemers die willen investeren in transportmiddelen die gebruikmaken van LNG, alleen die vragen zich af waar ze dan moeten tanken.”
“Een bedrijf als Teso heeft op de tekentafel veerboten liggen die op LNG varen, maar die laten ze nog even op de tekentafel liggen, want ze willen wel de zekerheid dat ze LNG kunnen bunkeren.”
LNG-infrastructuur
Meurs zegt dat ondernemers die LNG willen gebruiken voor vrachtwagens dit nu kunnen halen uit België of Spanje. “Zij lopen voor, dat komt omdat wij de luxe hebben gehad van Slochteren. Zij moesten zoeken naar andere mogelijkheden en hebben al een LNG-infrastructuur opgebouwd.”
Die achterstand is volgens Meurs ‘zeker snel in te halen'. “Zeker met de investeringen van Gate. We zijn anderhalf jaar in bedrijf. Op dit moment zijn we allemaal modificaties aan het doen om ook de brandstofketen te kunnen starten vanuit Gate, ook al is Gate er niet helemaal op toegerust. Vanaf 1 augustus 2013 kunnen kleine schepen bij Gate komen die LNG kunnen distribueren door Noordwest-Europa. En vanaf 2014 zullen we ook in staat zijn tankwagens te beladen die dan de tankstations in Nederland kunnen voorzien van LNG.”