Nieuws5 dec '13 10:46

Kankersterfte in Nederland hoger dan in buurlanden

Auteur: Sjors Rodenburg

De overlevingskans van Nederlandse kankerpatiënten is kleiner dan in omringende landen. Vooral de vijfjaarsoverleving bij patiënten met kanker in prostaat, maag en nier ligt in Nederland een stuk lager. Zij lopen tot wel twintig procent meer kans om te overlijden.

Dat schrijft het Britse medische tijdschrift The Lancet. In de studie werden de overlevingscijfers van meer dan tien miljoen patiënten uit 29 landen vergeleken die in 2007 met kanker werden gediagnosticeerd. Nederland doet het beter dan gemiddeld, maar vergeleken met andere West-Europese landen lopen we flink achter.

Voorzichtig
Volgens Carin Uyl-de Groot, hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, scoort Nederland minder goed omdat artsen voorzichtig zijn met nieuwe operatietechnieken. “Daar kunnen we nog een aardige slag maken”, vertelde ze. “En daar zijn we ook mee bezig.”

Ook zijn Nederlandse doktoren conservatief als het om nieuwe medicijnen gaat, ook al zijn de geneesmiddelen geregistreerd en worden ze door zorgverzekeraars vergoed. “We gaan relatief laat nieuwe geneesmiddelen gebruiken”, legde de hoogleraar uit. “Daar valt nog vele winst te boeken.”

Minder ziekenhuizen
Wat volgens Uyl-de Groot de overlevingskans kan vergroten, is het verder terugdringen van het aantal ziekenhuizen waar specialistische operaties kunnen worden uitgevoerd. “Dan laat je met name doktoren met veel ervaring de operaties doen. De operatiesterfte gaat dan ook omlaag.”

Als voorbeeld noemt ze de behandeling van melanoom. Deze kwaadaardige vorm van huidkanker wordt nu nog maar in twintig ziekenhuizen behandeld, vroeger konden patiënten in alle honderd ziekenhuizen in het land terecht. “We zijn al meer aan het specialiseren, maar we zijn er nog lang niet.”

Gerelateerde artikelen