Verzet tegen plan acceptatieplicht leerlingen
De Tweede Kamer wil wettelijk regelen dat alle scholen een plicht krijgen om leerlingen te accepteren. Dat betekent dat niet alleen openbare scholen alle leerlingen moeten aannemen maar voortaan ook bijzondere scholen.
De ChristenUnie, de SGP en het CDA hekelen de plannen om alle scholen te verplichten leerlingen aan te nemen, ook als zij een ander geloof hebben dan de religieuze identiteit van de school. Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie noemt het "de bijl aan de wortel van de vrijheid van onderwijs''. Ook de PVV is niet enthousiast. Volgens de christelijke partijen ondermijn je daarmee het recht van schoolbesturen om zelf de signatuur van hun school te bepalen en vast te houden. Bovendien komt het volgens hen bijna niet voor dat bijzondere scholen leerlingen weigeren.
Het gaat om een oud wetsvoorstel uit 2005 dat regelt dat ouders wettelijk toelatingsrecht krijgen voor hun kind. PvdA-Kamerlid Loes Ypma wil dat initiatief, destijds opgesteld met SP, D66 en GroenLinks, weer oppoetsen. Ook coalitiepartij VVD schaart zich achter het voorstel, waardoor een ruime Kamermeerderheid ontstaat.
Volgens Voordewind is dat initiatief destijds min of meer afgeschoten door de Raad van State en de Onderwijsraad. "Het ging er toen om zwarte en witte scholen tegen te gaan. Maar een toelatingsplicht pakte dat probleem niet aan, omdat het meer lag aan de wijken dan aan de scholen zelf''. De drie christelijke partijen vinden dat bijzondere scholen hun eigen leerlingen moeten kunnen kiezen om hun identiteit te behouden, wat een grondrecht is in Nederland. CDA'er Michel Rog hekelt bovendien dat er dan nog meer overheidsbemoeienis met het onderwijs ontstaat.
De PvdA wil eerst dat de Onderwijsraad onderzoek doet naar het wetsvoorstel en daarbij kijkt naar de zorgplicht van scholen. De zorgplicht houdt in dat scholen ook 'complexe' leerlingen moet toelaten.Ypma denkt dat scholen deze leerlingen soms weigeren onder het mom van hun religieuze kleur. Maar volgens Voordewind weigeren bijzondere scholen kinderen bijna nooit en kunnen ouders al naar een geschillencommissie stappen.
Hij wil niet vooruitlopen op mogelijke politieke consequenties als de coalitiefracties toch doorgaan met het plan. De klein-christelijke partijen steunen het kabinet nu op verschillende beleidsterreinen, om de VVD en PvdA aan een meerderheid te helpen in de Senaat.