Nieuws13 jun '12 12:07

Schipperen met matchfixing en mensenrechten

Auteur: Thijs Baas

Tot voor kort vond minister Edith Schippers dat matchfixing puur een aangelegenheid was van de sportbonden. Maar dat lijkt nu toch te veranderen.

Op dit moment zijn er volgens Schippers geen concrete aanwijzingen dat matchfixing ook in Nederland voorkomt. "Maar sinds ik heb aangekondigd dat we een onderzoek gaan doen, melden allerlei mensen via de media dat ze signalen hebben. Ik zou die mensen willen oproepen om die signalen aan ons door te geven.", zegt ze in BNR Paul van Liempt.

Ze doelt onder meer op PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die aanwijzingen zegt te hebben dat er sprake is van matchfixing in de Jupiler League. En ook het feit dat zelfs de KNVB serieuze tips zegt te hebben ontvangen is voor Schippers geen aanleiding om meteen in te grijpen. "Wij zijn niet het ministerie van Veiligheid en Justitie en ook geen Openbaar Ministerie of politie."

Matchfixing is wat betreft Schippers niet meer uitsluitend een aangelegenheid voor de sportbonden. In die zin heeft ze ogenschijnlijk een draai gemaakt, maar daar denkt ze zelf anders over. "Als je alle onderzoeken zou doen waar naar gevraagd wordt, dan ben je eigenlijk een onderzoeksbureau geworden in plaats van een departement."

Vorige week pleitte ook Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar Sport en Recht, voor politieke bemoeienis met matchfixing. "De sportbonden kunnen dit probleem niet meer zelf oplossen, omdat ze bijvoorbeeld geen opsporingsbevoegdheid hebben. En dat laatste lijkt wel nodig om het probleem aan te pakken."

"Wat wij hebben gezegd is: wij moeten aanwijzingen hebben om ook daadwerkelijk een onderzoek te kunnen starten. Ik vind wel dat als dit soort dingen zich opstapelen, dan moet je de zweem van omkoping in Nederland niet laten hangen. Er moet ook een analyse komen of onze wet- en regelgeving toereikend is."

Oekraïne
Edith Schippers was namens het kabinet in Oekraïne, waar ze zich uitsprak tegen de discriminatie van homo's en lesbiennes.

"Ik ben nu de contacten aan het leggen, dat gebeurt ook via de ambassade. Dat is ook de duurzaamheid van dat bezoek, dat die contacten zich kunnen ontwikkelen in acties en kennisuitwisseling. Ik vind het wel van belang dat het niet een eenmalig dingetje is, maar dat die organisaties ook daadwerkelijk steun kunnen krijgen."

Schippers betreurt dat er niet één lijn is getrokken door Europese ministers. "Portugal gaat wel, Denemarken gaat wel, ik heb met mijn Deense collega's ook de gesprekken gevoerd. Een heleboel landen gaan wel, een aantal gaat weer niet.

Timosjenko
Schippers koestert liever de contacten die ze heeft gelegd. Maar dat betekent niet dat haar hele bezoek volgeboekt zat met diplomatieke ontmoetingen. "Timosjenko heb ik niet ontmoet, maar we hebben wel gezegd: dit moet niet een feestje worden van de autoriteiten, dus die hebben we gemeden."

Tegen die tijd wordt definitief besloten of premier Mark Rutte ook naar de finale gaat. "Als er geen veranderingen zijn gaat de premier gewoon naar de finale. Wij hebben besloten om juist met mensenrechtenorganisaties te spreken. Ik heb gesproken met Amnesty International, met slachtoffers van politiemarteling, met een jongerenorganisatie en met journalisten."

Mensenrechten
Het blijft een heikele kwestie: grote sportevenementen die het niet altijd even nauw nemen met de mensenrechten. "Als je voetbal over de wereld wilt verspreiden, Ik zie wel dat het steeds politieke dilemma's oplevert. De Fifa wil sport meer en meer scheiden. We hebben die dilemma's nu ook aangekaart."

"Dan sluit je totaal andere landen uit van sport en sportevenementen. Ik ben daar niet zo van. Ik vind dat sport moet verbroederen en ik vind dat je zoveel mogelijk moet kijken hoe je sport in een positieve zin moet gebruiken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen