Nieuws17 aug '11 13:51Aangepast op 17 aug '11 14:29

Britse rechters straffen veel te hard

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Britse oppositiepartij Liberal Democrats heeft dinsdag haar twijfels geuit over het "zero tolerance met zerotolerancebeleid" van de premier David Cameron. Ze vinden dat Britse rechters in sommige gevallen absurd hoge straffen opleggen aan mensen die verdacht worden van deelname aan de hevige rellen van vorige week.

Twee mannen kregen bijvoorbeeld vier jaar cel omdat ze op Facebook hadden opgeroepen tot rellen die nooit hebben plaatsgevonden, schrijft de Britse krant Telegraph.
Tessa Munt, politicus voor de Liberal Democrats, vindt dat Cameron zijn voordeel trekt uit de rellen en noemt de strenge straffen: "onzin, onzin, onzin". "Eerlijk gezegd, dit alles riekt naar irrationeel beleid," zei ze in de krant Guardian.
Andrew Nielson, die campagne voert voor hervorming van het Britse strafrecht, noemt het "begrijpelijk'' dat zowel aanklagers en rechters de rellen beschouwen als verzwarende omstandigheid die een hardere aanpak rechtvaardigt.
Politici als premier David Cameron hebben daartoe ook opgeroepen. Maar dat heeft volgens hem slecht onderbouwde vonnissen opgeleverd die in hoger beroep zeker zullen sneuvelen. Dat kan het hele rechtssysteem ondermijnen, zegt Nielson.
Naast een zware straf, lopen de relschoppers ook nog eens de kans uit hun huis gezet te worden. De Britse regering wil huurders in sociale woningbouw uit hun woning zetten als bewezen is dat ze betrokken waren bij de onrusten.
"Als je leeft in sociale woningbouw, betaal je minder huur dan anderen. Dat moet je verdienen. Ze moeten eerst nadenken over de gevolgen die hun handelingen veroorzaken", zei hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen