Nieuws19 mei '14 09:06

Rösti-kloof verdeelt Zwitserland

Auteur: BNR Webredactie

De Zwitserse bevolking brengt haar overheid steeds vaker in verlegenheid met referenda. Eerder dit jaar dwongen ze daarmee een immigratiebeperking af. Gisteren stemde 54 procent tegen de aankoop van 22 Zweedse gevechtsvliegtuigen voor 2,5 miljard euro.

De uitslag is een grote tegenvaller voor de Zwitserse minister van Defensie, vertelt correspondent Renske Heddema: "Die heeft gezegd: 'Ik beschouw het als een persoonlijke nederlaag dat het volk niet ja heeft gezegd'."

Rösti-kloof
Er is wisselend op gereageerd door de bevolking, aldus Heddema. "Je ziet vaak een verschil in stemmen in West- en Oost-Zwitserland. De Franstaligen en de Italiaanstaligen hebben hier nee tegen gezegd, terwijl de Duitstaligen meestal wat conservatiever zijn en ja zeggen. Dat heet de rösti-kloof. Dat heeft zich gisteren ook voorgedaan. Je ziet ook dat de steden, die meestal linkser zijn dan het platteland, nee hebben gezegd. Toch wil een meerderheid de gevechtsvliegtuigen niet. Ik denk dat er een verkeerde campagne is gevoerd. Rechts heeft hier verloren en de minister moet terug."

In februari werd er in een referendum voor een immigratiebeperking gestemd. Hoe gaat de regering daar nu mee om? Heddema: "Er moet natuurlijk een oplossing voor worden gevonden. Het volk heeft gezegd: we willen zelf bepalen hoeveel mensen er in komen. Er moeten quota komen voor hoeveel mensen je wil. De regering is heel hard bezig een oplossing te vinden, want ze zijn nog steeds lid van Schengen. Ze hebben drie jaar om daar een oplossing voor te vinden. De regering heeft gezegd in juni met een eerste voorstel te komen. Ze respecteren wat het volk zegt, ze zijn niet cynisch, maar ze hebben internationale verdragen waaraan ze zich moeten houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen