Nieuws28 aug '12 16:48

Lekker op de trekker, maar niet meer naar school

Auteur: Pieter van den Akker

Even snel met de trekker naar school, wel zo makkelijk. Maar in Barneveld mag het niet meer. Voor de school ontstaan levensgevaarlijke situaties, daarom is er een parkeerverbod voor trekkers ingesteld.

Met de fiets gaat te langzaam en op de brommer is niet cool. In Barneveld gaan scholieren van de vmbo-school De Meerwaarde massaal op hun trekker naar school. Maar dat mag niet meer, want voor de school ontstaan nu levensgevaarlijke situaties.

"We hebben geprobeerd om te voorkomen dat ze er mee naar school gaan, maar dat lukte niet", vertelde schooldirecteur Cees Heek dinsdag op BNR. "Om op het parkeerterrein te komen, moeten ze het fietspad oversteken. Ik heb zelf meegemaakt dat een leerling het fietspad overstak en de leerling die er fietste niet zag. Het had niet veel gescheeld of we hadden van een dodelijk ongeluk kunnen spreken."

Tot nu toe hebben zich nog geen dodelijke ongelukken voorgedaan. Maar 'we voorkomen het liever dan dat we achteraf zeggen dat we hadden moeten ingrijpen', zegt Heek.

Meisjes imponeren?
Het gaat volgens Heek om tien tot twaalf leerlingen uit de vierde klas die net 16 jaar zijn geworden. Wat hen drijft om met de trekker naar school te gaan? Is het een manier om de meisjes te imponeren? Heek: "Als het regent, zit je droog. Het is makkelijker dan fietsen, het is aanvoudiger een trekkercertificaat te halen dan een brommercertificaat; er zitten allerlei voordelen aan. En 'heeft geeft natuurlijk wel enige indruk' als je met de trekker naar school komt."

De ouders van de leerlingen zijn er inmiddels ook op aangesproken. "Ze zijn door de teamleiders benaderd, maar dat leverde te weinig effect op. Ouders zijn het niet altijd met ons eens en laten leerlingen toch met de trekker naar school gaan."

Gerelateerde artikelen