Nieuws24 aug '12 19:05

Wat er in het pakje zat...?

Auteur: Pieter van den Akker

Wat in het pakje zit, verzuurt niet. Noorwegen stond vanavond op z'n kop vanwege een pakketje dat het land al precíes honderd jaar bezighoudt. Vandaag is het geopend. Wat er in het pakketje zat..?

De bewoners van het dorpje Sel in Noorwegen hadden sinds 24 augustus 1912 werkelijk geen idee wat er in het mysterieuze pakketje zou zitten. Het werd precies een eeuw geleden opgestuurd door de toenmalige burgemeester van Sel, Johan Nygaard. Acht jaar nadat hij het had ingepakt, gaf hij het in bewaring bij de gemeente. Onder de strenge voorwaarde dat het pas in 2012 geopend mag worden. Om 18 uur, op 24 augustus 2012 om precies te zijn.

3,1 kilo zwaar, 40 cm breed
Met veel bombarie en onder de lens van talloze camera's werd er dus exact om 18 uur vanavond begonnen met het uitpakken. Nadat de ingehuurde muzikanten hun kunsten hadden vertoond, was het rond de klok van 18.30 uur dat het touwtje dat om het pakje (3,1 kilo zwaar, 40 cm breed, 28 cm diep en 9 cm dik) zat, werd doorgeknipt.

Dat was het moment waarop de inwoners van Sel zo lang hadden gewacht. Eindelijk kregen ze duidelijkheid. Wat er in het pakketje zat? Krantenknipsels, een sjerp van de koning, telegrammen en protocollen uit de vorige eeuw. De museumdirecteur die het pakje opende,  was er zichtbaar blij mee. De mensen in de zaal waren minder enthousiast. Zij hadden op iets spannenders gehoopt.

Pakje kwijt
Het mysterieuze pakket had tot vanavond een lange reis achter de rug. Het werd verplaatst van bankkluis naar gemeentehuis, heeft de Eerste en Tweede Wereldoorlog overleefd en is zelfs een paar keer kwijt geweest.

Gerelateerde artikelen