Nieuws12 mei '14 12:35

Vagina is ondergeschoven kindje in de wetenschap

Auteur: BNR Webredactie

De vagina is een ondergeschoven kindje in de wetenschap. Van alle onderzoeken naar geslachtsdelen ging maar 7,7 procent over de vagina tegenover 44 procent penis-onderzoeken. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Uppsala en Marburg ontdekt.

Philip Dröge is wetenschapscolumnist voor Metro en hoofdredacteur van Faqt.nl.

Hoe komt het dat de penis een geliefder onderzoeksobject is?
"Een van de redenen die wordt aangevoerd is dat het wat toegankelijker is. Het hangt naar buiten, zou je kunnen zeggen. Voor onderzoekers die zich ergens in willen verdiepen, is het een wat makkelijker, toegankelijker onderwerp. De vrouwelijke geslachtsdelen zitten van binnen, het is misschien wat enger, ofzo. Dat zijn verklaringen die worden aangevoerd voor dit rare verschil."

Maar hebben we het nu over dieren of mensen?
"We hebben het over mensen en dieren. Het ging bij dit onderzoek om de kleinste geslachtsdeeltjes die je je maar kunt voorstellen. Er zaten in het onderzoek prachtige foto's van insecten  van wat zij op dit gebied hebben."

Kampen de wetenschappers met vooroordelen over het vrouwelijke geslachtsdeel?
"Dat klopt. Een van de dingen die bij het onderzoek werden ontdekt was dat wetenschappers bijvoorbeeld denken dat het mannelijke geslachtsdeel, de penis, veel meer bloot staat aan evolutie. Dat 'ie veel meer is veranderd en dat er veel meer variatie in zit in de grootte en vorm. Dat ze denken van 'ach ja, een vagina is maar een gat, daar kan je niet zo veel aan ontdekken'.  Maar dat is absolute onzin, dat blijkt ook uit onderzoek. De evolutie speelt ook juist bij vrouwen een heel grote rol."

"Bij dat onderzoek heb ik een aantal foto's gezien van de evolutie van de geslachtsdelen van heel kleine knaagdieren. In de loop van 200 jaar zie je dat het enorm aan het veranderen is. Daar valt een hoop te ontdekken voor wetenschappers."

Toch gek dat de wetenschappers met die vooroordelen kampen.
"Wetenschappers zijn ook maar mensen en wetenschappers zijn in meerderheid mannen. En mannen zullen misschien eerder grijpen naar iets dat ze kennen - iets waarvan ze een beetje weten hoe het in elkaar zit, omdat ze het zelf hebben. Dat enge geslachtsdeel van een vrouw onderzoeken is anders, vreemd. Misschien voelen ze enige schroom en hebben ze dat misschien minder als ze hun eigen edele delen onder de microscoop leggen."

Gerelateerde artikelen