Nieuws31 aug '12 06:19Aangepast op 31 aug '12 10:52

Niet verliezen is belangrijker dan winnen

Auteur: Pieter van den Akker

Opnieuw is PvdA-leider Samsom aangewezen als winnaar van het lijsttrekkersdebat, gisteravond bij Knevel en Van den Brink. Premier Rutte werd van alle kanten stevig onder vuur genomen.

Maar de winnaar is dit keer niet het belangrijkst, zegt BNR's verslaggever Hugo Reitsma. "Niet de winnaar, maar de verliezer is belangrijk bij het lijsttrekkersdebat van gisteren", blikt hij terug. "Eerst even de winnaar. Die zette premier Rutte in de hoek al sprak hij een kleuter toe."

Incident Rutte-Roemer
Samsom refereerde op een gegeven moment aan het incident tussen Rutte en SP-leider Roemer bij het vorige debat waarbij Rutte ontkende dat zijn VVD het eigen risico in de zorg wil verhogen. Roemer raakte daarvan de draad kwijt en verloor in de peilingen, maar kreeg achteraf gelijk van de factcheckers: Rutte ging over de rand van de waarheid."

En zo sprak Roemer gisteravond in de richting van de premier, die door Roemer om een excuus werd gevraagd: "Sorry meneer Roemer, ik heb u verkeerd begrepen, u had toch gelijk." Waarop Rutte reageerde: "Nee, meneer Roemer, zo is het niet."

Formatietafel
Rutte gaf niet toe en Roemer won er niks mee, concludeert politiek verslaggever Hugo Reitsma. "Samsom scoorde tegen Rutte, Roemer niet. En dat laatste is belangrijk. Want de PvdA zal met een goed debat geen kiezers afsnoepen van de VVD, maar wél van de SP. En daar wordt de strijd beslist wie straks een plaatsje krijgt aan de formatietafel voor een nieuw kabinet. De SP lijkt een plaats aan die tafel snel kwijt te raken."

'Fenomenale' Samsom
Politiek analist Martijn van der Kooij reageerde vrijdag op BNR op het debat: "Ik vind dat Samsom het het beste heeft gedaan dit debat. Misschien nog wel beter dan bij het vorige debat. Dat fragment dat we net hoorden (beluister geluidsfragment) is een fenomenaal fragment omdat Rutte niet snel klem wordt gepraat. Samsom kreeg 'm echt stil met 'u deed het weer' en zei later ook 'meneer Rutte, u vertelt leugens'. Een keiharde aanval op de integriteit van Mark Rutte. Heel effectief in zo'n debat."

I did not have sex
Een duidelijke verliezer van het tv-debat was er niet, aldus Van der Kooij. "Men was natuurlijk heel gespannen over Roemer: zou 'ie fouten gaan maken? Nou, echt grote fouten heeft hij niet gemaakt. Alleen het móment weet 'ie niet te pakken. Er was één moment dat Roemer, een beetje ingestudeerd, zei tegen Rutte 'oh, dat lijkt op I did not have sex - en dan moet je erbij denken with that woman - Clinton die een potje zat te liegen. En Rutte zou dan ook staan te liegen. Alleen Pechtold riep heel gevat 'meneer Roemer, dat is wel Engels hè, een beetje uitkijken'. De hele zaal natuurlijk lachen omdat bekend was dat Roemer niet zou goed Engels zou spreken. Toen was hij het moment kwijt en dat zie je wel vaker."

Directeur Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut prijst PvdA-leider Samsom voor zijn optreden bij het tv-debat. Samsom toonde zich volgens hem opnieuw het meest een alternatief voor het premierschap. "Hij was rustig en viel Rutte aan op diens stijl.''

Grappige Wilders
Rutte kwam volgens Van Grieken overigens niet in de problemen. "Die heeft geen kreuk in zijn pak opgelopen.'' Wilders excelleerde in de ogen van Van Grieken door het verloop van het debat. "Hoe groter de chaos hoe beter hij kan excelleren, met duidelijke en soms grappige quotes.''

SP-leider Emile Roemer heeft zich volgens Van Grieken wel iets gerevancheerd in vergelijking met het vorige debat, maar niet voldoende. "Hij moet er staan als alternatief premier, maar dat is hij niet.''

Chaotisch
Van Grieken is verder kritisch over het verloop van het debat. "Het was een debat dat weinig structuur kende en niet heel strak geleid werd, waardoor het voor kiezers moeilijk werd om verder geholpen te worden met hun keuze.''

Gerelateerde artikelen