Nieuws31 okt '14 15:36

Schultz: 'Tolsysteem Duitsland nog steeds discriminerend'

Auteur: Karlijn Meinders

Het was de week van de Duitse tol-plannen. De Duitse regering gaat de tol in 2016 niet op alle wegen, maar alleen op de Autobahn innen. Toch is Minister Schultz van Haegen nog altijd niet blij.

De Duitse verkeersminister Dobrindt heeft z’n conceptplannen bekend gemaakt, maar daarmee is Minister Schultz nog niet gerustgesteld. "Ik maak me nog steeds zorgen omdat de kans bestaat dat er sluipverkeer komt in de regio's. Ook weet ik nog niet genoeg over de werking van het systeem."

Juridische stappen
Schultz wacht nog op het definitieve voorstel, maar heeft Dobrindt al laten weten dat ze alle ruimte behoudt om al dan niet samen met Oostenrijk juridische stappen te ondernemen. "Ieder land heeft het recht zelf zo'n systeem te bedenken, zolang het maar niet discrimineert. Zoals het er nu uitziet, doet dat het wel. De Duitsers wordt het bedrag kwijtgescholden, maar Nederlanders en andere nationaliteiten die door het land moeten niet."

Dobrindt denkt dat het systeem houdbaar is bij de Europese Commissie, maar Schultz vraagt zich af of dat wel zo is. "Het is een voorlopig voorstel, ik ben benieuwd hoe het definitieve plan er uitziet. Maar we zitten bovenop het vinkentouw, zoals dat heet, om de Minister en de Europese Commissie over onze zorgen te vertellen. Als blijkt dat het systeem niet eerlijk is, dan gaan we kijken naar het nemen juridische stappen."

Gerelateerde artikelen