Nieuws22 okt '13 13:49Aangepast op 22 okt '13 18:38

Geen celstraf voor hulp bij zelfdoding

Auteur: BNR Webredactie

De 71-jarige Albert Heringa die in 2008 zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde hielp, is schuldig verklaard zonder strafoplegging. Dat heeft de rechtbank Zutphen vanmiddag gevonnist.

Tegen Heringa was door het OM een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van 3 jaar op.

Volgens het OM nam Heringa het recht in eigen handen door zijn moeder te helpen bij haar dood. Hij verzamelde pillen voor haar omdat ze van mening was dat haar leven was voltooid.

'Heringa blij nog opgelucht'
Albert Heringa is "blij noch opgelucht''. Dat zei hij na het vonnis. "De uitspraak voelt als een nog niet afgemaakt proces.''

"Doordat ik schuldig ben bevonden zonder strafoplegging, blijft de strafbaarheid van dit handelen in stand. Daardoor kunnen mensen in eenzelfde situatie nog steeds niet transparant zijn.'' Heringa zei het wel heerlijk te vinden dat hij vrij is, "maar ik heb een aanzet tot nieuwe wetgeving gemist in het vonnis''.

Heringa en zijn advocaat beraden zich nog op hoger beroep.

NVVE tevreden
"Vrijspraak zou nog mooier geweest zijn, maar we zijn tevreden over dit vonnis.'' Dat zei directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), dinsdag in Zutphen in een reactie op het nieuws dat Heringa niet gestraft wordt voor het helpen van zijn moeder bij haar zelfdoding. "We hadden een voorwaardelijke straf verwacht'', aldus De Jong.

De Jong reageerde ook op de schuldigverklaring van Heringa. "De rechter heeft in zijn overweging meegenomen dat een maatschappelijk debat gevoerd moet worden over dit onderwerp. De uitspraak voelt als een oproep aan de politiek in Den Haag'', zei De Jong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen