Dit schrijft het Financieele Dagblad donderdag. Woensdag ging het grote fietsevenement de Alpe d’HuZes weer van start. Zo’n 8000 meer en minder geoefende renners en lopers bedwingen minimaal een keer de Alpe D’Huez om daarmee geld op te halen voor de bestrijding van kanker.
Slecht beleid
In de afgelopen zeven jaar steeg de jaarlijkse omzet van 370.000 euro in 2006 naar ruim 32 miljoen euro in 2012. De (media)aandacht voor het evenement groeide navenant. Maar het succes heeft ook een keerzijde. De opbrengsten komen slechts voor een deel ten goede aan onderzoek naar kanker. Bijna de helft van de donaties staat gewoon nog op de plank. Dat is volgens de krant niet omdat er niet genoeg aanmeldingen zijn voor een bijdrage uit het fonds. Het beleid van de stichting Alpe d’HuZes zou niet goed zijn. De stichting keert alleen geld uit aan onderzoeksinstellingen en academische ziekenhuizen.
KWF Kankerbestrijding zegt tegen de krant dat de procedure voor het aanvragen van subsidie te wensen overlaat. Het systeem is ingewikkeld, de selectiecriteria onduidelijk en de doorlooptijd tussen vooraanmelding en voorstel is vaak te lang. Dit jaar wordt de procedure aangepast zegt KWF.
Gereserveerd
De organisatie van het evenement erkent dat er nog veel geld op de plank ligt, maar zegt dat een groot deel daarvan al wel gereserveerd is voor bepaalde onderzoeken. Johan van der Waal, voorzitter en koersdirecteur van de Alpe d'HuZes, reageert op BNR: "Aanvragen die worden gedaan voor subsidies worden beoordeeld, maar op het moment dat er een heel grote kans bestaat dat de subsidie wordt toegewezen, reserveren wij het bedrag al. Dat betekent dat er op dit moment al meer geld gereserveerd is - inclusief de opbrengst die we dit jaar verwachten - dan dat er überhaupt is uitgegeven."
Zwoegende goeddoeners
Volgens KWF Kankerbestrijding wordt er hard gewerkt om het geld uit te geven. Er ligt nu 41 miljoen aan aanvragen waarvan 21 miljoen zal worden uitgekeerd. Maar of dat de plank leger maakt, is maar de vraag: dit jaar wordt er zeker 20 miljoen euro opgehaald door de zwoegende goeddoeners.