Nieuws19 aug '13 17:44

Spelersmakelaars staan niet onwelwillend tegenover betaling door spelers

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het zou een goed idee kunnen zijn om spelers hun eigen makelaar te laten betalen voor geleverde diensten. Dat zegt Roberto Branco Martins, directeur van Pro Agent, de belangenvereniging van spelersmakelaars.

Waar clubs nu nog opdraaien voor de kosten van de spelersmakelaars, zou het volgens Martins niet verkeerd uit hoeven pakken als de spelers deze kosten voor hun rekening nemen. "Het is wel een zuivere gedachte dat degene die een dienst afneemt daar ook daadwerkelijk voor betaalt [...] Ik zeg niet dat het per sé een goed idee is. Het zou een goed idee kunnen zijn als het gaat om mijn achterban, waarvan ik kan zeggen dat ze goede diensten leveren. Ik moet wel zeggen dat er tot in detail gesproken kan worden over hoe een dergelijke structuur er uit moet komen te zien."

Veel eredivisieclubs en ook regeringspartij VVD willen dat spelers voortaan zelf hun makelaar betalen. Om dat mogelijk te maken is een wetsverandering nodig. VVD-Kamerlid Matthijs Huizingh denkt dat spelers veel scherper met hun makelaar onderhandelen als ze zelf de kosten voor hun rekening nemen. "Iedereen vindt het logisch klinken dat als jij een dienstverlener inhuurt, zelf betaalt. Dat is ook cleaner. Als speler moet je je ook afvragen of dat voor jezelf niet wenselijker is. Je weet zelf ook helemaal niet wat de club met jouw zakelijke vertegenwoordiger afspreekt en betaalt."

Maar Martins wil graag ontkrachten dat spelers niet weten wat een agent afspreekt met de club. "Dat is niet het geval. In negen van de tien zaken, zeker bij spelersmakelaars die lid zijn van mijn organisatie, is wél bekend wat de club eigenlijk namens de spelers betaalt."

Waadi
De Pro Agent-directeur stelt dat de huidige manier van zakendoen er niet voor niets is. Daarmee doelt Martins op de Waadi, de Wet allocatie arbeidskrachten voor intermediairs. "Een wet voor uitzendbemiddelingsbureaus waar spelersmakelaars wettelijk nog steeds worden ingeschaald. Of dat wenselijk is een tweede."

"Maar feit is wel dat die wet zegt dat een werkzoekende niet mag betalen of een tegenprestatie mag doen voor de werkzaamheden die iemand voor hem uitvoert, wanneer het gaat om het zoeken van werk. Dat is eigenlijk vanuit de bescherming van de werknemer."

Bescherming nodig voor jongere spelers
En hoewel grote spelers zoals de Messi's van deze wereld die bescherming misschien niet nodig hebben, is die bescherming wel nodig voor de jongere spelers die hun eerste stappen in het betaald voetbal zetten, zegt Martins. "Die hebben wel degelijk een agent nodig om zichzelf in de markt te positioneren en te bewegen. En ze hebben ook deskundige hulp nodig bij het afsluiten van vaak heel complexe contracten. Agenten met kennis van zaken zijn dus wel degelijk nodig. Misschien belemmer je die mensen juist wel op het moment dat ze moeten gaan betalen voor de dienst die ze afnemen." En daarom moet er een balans gevonden worden, zegt hij.

"Maar vanaf 2015 krijgen we in Nederland een nieuw systeem. We moeten met zijn allen om de tafel zitten om dat systeem in te vullen en dan is dit een perfecte aanleiding om daar eens kritisch naar te kijken", sluit Martins af

Gerelateerde artikelen