Nieuws14 nov '14 08:17

Gemeente Nijmegen schrapt afvalstoffenheffing voor huurders

Auteur: BNR Webredactie

De gemeente schrapt de afvalstoffenheffing en belast in plaats daarvan een kleine groep huiseigenaren extra via de Onroerende Zaak Belasting. Een deel van de Nijmegenaren met een koophuis betaalt hierdoor straks extra aan de gemeente.


 

Op die manier wil de gemeente de huurders ontzien. Maar dat raakt wel de woningcorporaties, die een hele hoop huizen bezitten. Esther Lamers, van het Platform Nijmeegse Woningcorporaties, is van mening dat het plan niet het gewenste effect zal hebben. "De gedachte erachter is het bevorderen van de betaalbaarheid, maar wij denken dat dat op deze manier niet zal gebeuren."

Lamers verwacht dat de huurders de aanpassing zeker gaan merken, want de woningcorporaties zullen ergens het geld vandaan moeten halen dat ze nu mislopen. "Het gaat ons uiteindelijk 2,4 miljoen per jaar kosten. Dit wordt in stappen gedaan van 100 euro per jaar per huishouden. Door de regelgeving kunnen we dat nu niet meteen verrekenen door middel van een huurverhoging, maar uiteindelijk gaan de huurders er wel wat van merken."

De woningcorporaties hebben inmiddels gepraat met de gemeente. "Wij vinden eigenlijk dat een grote groep van onze huurders die 100 euro best zou kunnen betalen. We komen daarom met een alternatief plan. Als we kunnen laten zien dat dat werkt, dan zou het huidige plan weer van tafel kunnen."

Klassiek linkse politiek
"Het moet niet veel gekker worden", zegt Roald van der Linde, Tweede Kamerlid van de VVD. "Gemeentes gaan wel over hun eigen afvalbeleid, maar ze gaan niet over hun inkomensbeleid." Volgens hem zegt het soort woning niets over iemands draagkracht en moet iedereen gewoon betalen voor eigen vervuiling. "Als je er vanuit gaat dat de vervuiler betaalt, dan is het toch veel logischer dat iedereen zich daar gewoon aan moet houden."

Het lijkt ook nog eens niet de eerste keer dat de stad het op huiseigenaren gemunt heeft. "Nijmegen heeft zoiets al eerder gedaan, met de rioolheffing, daar draaien mensen met een koophuis ook voor op", vertelt Van der Linde.

Gerelateerde artikelen