Nieuws16 apr '14 16:08

Boodschappentas zo veel mogelijk zelf meenemen

Auteur: BNR Webredactie

Een voorlichtingscampagne zal consumenten ertoe moeten bewegen een eigen tas mee te brengen als ze boodschappen gaan doen. Het gebruik van lichtgewicht plastic tassen moet op die manier sterk worden teruggedrongen.

 Dat zegt Detailhandel Nederland woensdag nu het Europees Parlement heeft ingestemd met plannen om de berg plastic tasjes met 80 procent terug te dringen.

Geen gratis tasjes
"In Nederland zijn al veel initiatieven van winkeliers om het gebruik van plastic draagtassen terug te dringen'', benadrukt secretaris Europa bij Detailhandel Nederland, Dorine van Woerden. Zo geven bijvoorbeeld supermarkten en bouwmarkten al geen gratis tasjes meer. Maar dat verschilt per sector. Consumenten ervaren het krijgen van een plastic tasje in de winkel toch als een service, zeker bij grotere aankopen, stelt Van Woerden.

Het Europees Parlement wil dat het milieuprobleem van de gratis wegwerptasjes nu wordt aangepakt. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) zei vorige week nog dat winkels er zelf voor moeten zorgen dat ze veel minder plastic tassen aan klanten meegeven. Volgens Mansveld kunnen ze daarbij hun voordeel doen met de uitkomsten van een proef waaruit is gebleken dat het vragen van een bijdrage van 10 cent per tasje helpt om het aantal plastic tassen te verminderen.

Samenwerking
De detailhandel komt nu nog voor de zomer met een campagne om ondernemers en consumenten te vertellen hoe belangrijk het is om veel minder plastic tassen te gebruiken. Detailhandel Nederland werkt daarin samen met de overheid en Koninklijke Horeca Nederland. De verschillende branches, waaronder ook fastfoodketens, Chinese restaurants en marktkooplui zijn daarin vertegenwoordigd.

Gerelateerde artikelen