Nieuws21 okt '13 16:03

Engeland investeert in kernenergie, maar betaalt een hoge prijs

Auteur: BNR Webredactie

In Engeland wordt de komende tien jaar gebouwd aan een nieuwe kerncentrale. De onderhandelingen duurden langer dan een jaar. Het consortium dat de bouw voor zijn rekening neemt, ging pas overstag nadat de Britse regering een energieprijs bood die twee keer zo hoog is als het huidige tarief. 

"Het gaat voorlopig om de bouw van één kerncentrale. Het is voor het eerst in twintig jaar dat de Britten aan een nieuwe kerncentrale gaan beginnen", vertelt correspondent Lia van Bekhoven vanuit Londen.

Energietekort
"Interessant ook, omdat men in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië juist zegt dat ze er vanaf willen. De Britten doen dus het tegenovergestelde. De reden daarvoor is heel simpel. Het is nodig, zegt de Britse regering, om de lichten aan te houden. Er dreigt een groot energietekort in Groot-Brittannië. De bouw van deze nieuwe generatie centrales - want het zal niet bij deze ene blijven - betekent schone, goedkopere en meer energie, zegt David Cameron."

De kerncentrale gaat 35 jaar draaien en die verdubbeling van de prijs staat voor dezelfde periode vast. "Dat is riskant", beaamt Van Bekhoven. "Daarom is er ook zo vreselijk lang onderhandeld over de kosten. Voor de Britse regering en de Franse en Chinese investeerders die deze centrale gaan bouwen, moest nu al duidelijk zijn welke energieprijs er gevraagd kan worden voor de levensduur van de centrale."

Twee keer zoveel betalen
Ze gaat verder: "Als 'ie nu gebouwd wordt, gaat 'ie pas over tien jaar draaien. Dan zal die 35 jaar in leven blijven. Dus is overeengekomen dat de Britse consument 35 jaar lang twee keer zoveel zal betalen voor de energierekening als nu. Dat is de deal."

Hoe de Britten hebben gereageerd op dit besluit? "De critici zeggen 'stel dat de energieprijs naar beneden gaat, dan is de garantie die de Britse overheid aan de Fransen en Chinezen geeft, absurd hoog. Waarom geen clausule ingebouwd waarbij consumenten worden terugbetaald de prijs boven een bepaald niveau zit?' Want nogmaals: de prijs is belangrijk, dat speelt enorm sterk hier. Een paar energiebedrijven hebben de afgelopen dagen stijgingen aangekondigd van rond de tien procent - trouwens, zonder duidelijk te maken waar die forse stijgingen vandaan komen."

Boosheid
Dat heeft geleid tot veel boosheid. "Dus waar men zich in de eerste plaats druk om maakt is, inderdaad, prijsstijgingen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen