Nieuws27 aug '12 14:05

De Jager teleurgesteld in PvdA en PVV

Auteur: Arjan Meesterburrie

CDA-minister De Jager van Financien is teleurgesteld in de PVV en de PvdA, omdat die partijen volgens de CPB-berekeningen komend jaar ver boven de 3% begrotingsnorm komen.

"Ik vind het belangrijk dat je je moet houden aan alle afspraken die we hebben gemaakt, dus in ieder geval volgend jaar onder de 3 procent uitkomen. Dan heb ik dus wel twee teleurstellingen, namelijk die van de Partij van de Arbeid en de PVV."

De CDA-minister wijst er fijntjes op dat de partij van Samsom het nog minder goed doet bij het terugdringen van het begrotingstekort dan de SP: "De PvdA scoort zelfs nog slechter dan de Socialistische Partij die volgend jaar 3,1 procent tekort heeft."

Begrotingstekort 2017

Geen enkele partij poetst het begrotingstekort in 2017 helemaal weg. Toch wil De Jager daar niet al te zwaar aan tillen: "Als je kijkt naar 2017 en de langere termijn zie je toch dat veel partijen de begrotingstekorten terugbrengen."

Koopkracht CDA
Zijn eigen CDA scoort slecht op het gebied van koopkracht, die gaat van alle partijen het hardst omlaag, met 3,25 procent. Maar De Jager wijst erop dat kiezers daarbij naar de lange termijn moeten kijken:

"Op korte termijn is er wat loonmatiging, maar die loonmatiging resultaat wel weer in veel meer werkgelegendhied. En ook in combinatie met de vlaktaks waarin je minder belasting moet betalen is er lastenverlichting. Dus op langere termijn scoort het CDA als het gaat om lastenverlichting voor burgers ook erg goed."

Complimenten voor alle partijen
"Ik vind het een goeie zaak dat al die partijen zoveel moeite hebben gedaan om hun programma's door te rekenen en dat ze ook écht een poging doen om de overheidsfinancien op orde te brengen. Wel met grote verschillen natuurlijk, maar ze doen het toch."

De Jager vindt het verder goed dat de verkiezingsdebatten vanaf nu veel feitelijker gevoerd kunnen worden, ondanks de beperkingen van de CPB-modellen: "De waarde van deze doorberekeningen is dat je veel minder in een welles-nietes-spel belandt, omdat je vergelijkbare cijfers hebt van één instelling."

Klik hier voor een overzicht van alle reacties van politieke partijen op de CPB-doorberekeningen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen