
Het is volgend jaar vijftig jaar geleden dat Provo in Amsterdam werd opgericht. Reden voor Willy Lindwer om deze onstuimige periode weer even tot leven te wekken. Voor sommigen mensen zal het een feest van herkenning worden. Voor de jongere generatie is het een goede geschiedenisles, want wat was er ook alweer allemaal aan de hand toen?
"Provo's komt eigenlijk voort uit de Ban-de-Bom periode", vertelt Lindwer. "De anti-atoombomdemonstraties die toen gehouden werden door Roel van Duijn. Daar kwam die anarchistische beweging uit voort. Er was een samenspel met Robert Jasper Grootveld, met zijn happenings rondom het Spui. Die synthese heeft geleid tot Provo in 1965. Ze wilden verandering in de maatschappij en dat is ze uiteindelijk ook gelukt."
Oude bekenden
Lindwer heeft heel veel mensen zover gekregen om mee te werken aan het project. "Er komen zeventien mensen uit die tijd aan het woord. Ze zijn nu wat ouder, maar ze praten nog steeds fantastisch. Het zijn allemaal mensen die sociaal-maatschappelijk enorm hebben bijgedragen. Ik eindig mijn film in 1969, in bed bij Yoko Ono en John Lennon, in het Hilton hotel. Alles uit die periode komt voorbij. Het eerste naakt op televisie, de witte rookbom op het huwelijk van Claus en Beatrix, noem het maar op."
Provo-jaar
Ook Lindwer zelf komt in de film voor. "Ik zat er bovenop. Hartje Amsterdam geboren en getogen. Ik was geen Provo, maar ik was erbij. Ik heb alle happenings meegemaakt en kocht het Provo blad. Ik kan me herinneren dat ik een keer een verschrikkelijke knal op mijn kop heb gehad van de politie. Dat zal ik niet ligt vergeten. Mijn eigen verhaal moet tussen alles wat er is gebeurd een beetje structuur geven aan de film."
De film komt mei 2015 op televisie bij VARA-BNN. Hetzelfde jaar is door de stad Amsterdam uitgeroepen tot Provo-jaar. Er zijn allemaal activiteiten, bijvoorbeeld in het stadsarchief, het Rijksmuseum en Eye Film Museum. Er komt ook een boek, geschreven door de researcher van de film, gebaseerd op alle interviews die zijn gedaan.
Lindwer is nog op zoek naar beeldmateriaal uit de jaren zestig en roept iedereen die wat moois heeft dan ook op om contact op te nemen. Dit kan door een mailtje te sturen naar: info@doceyefilm.nl. Namens hem alvast bedankt!