Nieuws14 nov '14 09:36Aangepast op 14 nov '14 11:18

Economie groeit met 0,2 procent in derde kwartaal

Auteur: Bram van Dijk

In het derde kwartaal van 2014 is de Nederlandse economie met 0,2 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens de vandaag gepresenteerde flashraming van het CBS groeit de economie met 0,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2014. In vergelijking met het derde kwartaal van 2013 groeit de economie met 1,1 procent.

Het CBS noemt de economische groei 'nog fragiel'.

Meer geconsumeerd
De economische groei is een gevolg van een bescheiden groei van export, investeringen en consumptie van huishoudens. Ook de industrie en de zakelijke dienstverlening groeien, maar de malaise in de bouw houdt aan.

Investeringen
Bedrijven hebben ook dit kwartaal weer meer geïnvesteerd dan een jaar geleden. Ze staken vooral meer geld in hun productiecapaciteit door vooral meer machines, computers en software aan te schaffen. Ook investeerden ze meer in onderzoek en ontwikkeling. Dit is in lijn met de toegenomen bezettingsgraad en het toegenomen producentenvertrouwen in de industrie.

De investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en infrastructuur krompen daarentegen. Ook aan vervoermiddelen zoals auto’s gaven bedrijven minder geld uit dan een jaar eerder.

Gerelateerde artikelen