Nieuws30 apr '12 18:09

UPDATE | Kamer: Geen bewindslieden naar EK in Oekraïne

Auteur: Marjan van den Berg

Nederlandse bewindslieden moeten geen EK-wedstrijden in Oekraïne bijwonen als de situatie in gevangenissen daar niet verbetert, vindt de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid van in elk geval CDA, PvdA, SP en D66 wil verbetering zien in de situatie van oud-premier Joelia Timosjenko en andere gevangenen. Komt die er niet, dan moet er namens het kabinet niemand naar EK-wedstrijden in Oekraïne gaan.

Timosjenko zit in Oekraïne gevangen wegens machtsmisbruik. Ze is in hongerstaking gegaan nadat zij zou zijn mishandeld door cipiers.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel op BNR: "De manier waarop het proces is gevoerd en de manier waarop zij nu vastzit, is onder verdachte omstandigheden. Daar maken veel landen zich druk om. Ik vind dat Nederland zich daarbij moet aansluiten."

Het Kamerlid roept minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken op zich in te zetten voor een onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Gebeurt dat niet, dan moeten Nederlandse bewindslieden wat hem betreft niet Oranje komen aanmoedigen.

"Als politici gaan, dan komen andere politici uit Oekraïne. Die gaan op de eretribune naast elkaar zitten. Die praten met elkaar, die kijken naar voetbal, terwijl vijf kilometer verderop die mevrouw in de gevangenis zit, vol blauwe plekken. Dat kan dus niet", aldus Ormel.

PvdA
Ook de PvdA heeft Rosenthal en minister Edith Schippers van Sport opgeroepen Oekraïne aan te spreken op de behandeling van Timosjenko en haar partij.

SP
Harry van Bommel (SP) vindt dat Nederlandse bewindslieden weg moet blijven bij wedstrijden in Oekraïne. Hij gaat er zonder meer van uit dat het kabinet het voorbeeld van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie volgt. Die gaat vanwege de detentie van Timosjenko niet naar Oekraïne.

Presidenten uit vijf landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Italië, blijven om dezelfde reden weg bij een top op de Krim.

Schippers
Minister Edith Schippers (Sport) laat in een reactie weten dat het kabinet zich zorgen maakt over Timosjenko en haar zaak nauwgezet blijft volgen. "Het kabinet zal zich nog beraden hoe hiermee in relatie tot aanwezigheid bij EK-wedstrijden in Oekraine zal worden omgegaan.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen