Nieuws26 sep '14 11:33

Nederland wereldspeler op biologische markt

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar voor 852 miljoen euro aan biologische producten geëxporteerd, bijna 9 procent meer dan in 2012. Dat meldt ketenorganisatie Bionext.

Het zijn vooral biologische granen, fruit, groenten, zuivel, varkensvlees en eieren die vanuit Nederland naar het buitenland gaan. Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische landen zijn de belangrijkste afnemers.

Volgens Bionext heeft Nederland zich als exporteur van biologische producten ontwikkeld tot een wereldspeler, een positie die het al veel langer heeft als exportland van niet-biologische landbouwproducten en voeding.

Binnenlandse omzet
Consumenten in Nederland gaven vorig jaar voor ruim 1 miljard euro uit aan biologische producten. Met de export erbij komt de totale economische waarde van de biologische sector daarmee op 1,9 miljard euro, aldus de organisatie.

Bionext houdt er rekening mee dat de binnenlandse omzet dit jaar onder druk komt te staan door de Russische boycotmaatregelen. Die leiden in Nederland tot lagere prijzen van conventionele groenten, waardoor het prijsverschil met de over het algemeen toch al duurdere biologische groenten groter wordt.

Daar staat tegenover dat consumenten die biologische groenten kopen dat vooral doen uit de overtuiging dat dit beter is voor mens en milieu en zich daardoor mogelijk minder gemakkelijker laten verleiden 'over te stappen', ook als de prijsverschillen toenemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen