Nieuws24 jan '12 13:23Aangepast op 24 jan '12 17:38

Wilders: Griekenland had al lang EU moeten verlaten [update]

Auteur: Karin Backx

Volgens Geert Wilders had Griekenland de EU al lang moeten verlaten. "Dat het land failliet zou gaan, zagen we enkele jaren geleden al aankomen, zo zei de PVV-leider dinsdag tegen RTL Z. En: hij schat in dat er vijftig procent kans is dat het huidige kabinet valt.

Wilders deed zijn uitspraken dinsdag in een interview met Frits Wester op RTLZ. Met de vijftig procent kans op het slagen van het huidige kabinet, doelde hij vooral op het bereiken van een akkoord over extra bezuinigingen.

Henk en Ingrid
Maar Wilders zei meer. "Ik ben blij dat we binnenkort met ons rapport komen met alternatieven voor Europa. En natuurlijk probeer ik de Kamer daarmee te overtuigen. Het is van de gekke dat we landen als Griekenland helpen en onze pensioenen moeten korten," aldus Wilders.

Hij gaf verder aan dat hij vindt dat Nederland vast moet houden aan een vaste rekenrente, zodat de pensioenen niet gekort hoeven te worden. "Wij komen nog steeds op voor Henk en Ingrid." En: hij erkende dat meebesturen ook pijn doet. "In de oppositie zitten en dingen roepen is veel makkelijker. Maar eruit stappen is altijd de makkelijkste weg. Onze inzet is om met dit kabinet verder te gaan."

Stekker eruit
Wilders is ook niet uit op nieuwe verkiezingen, geeft hij in het interview aan. "Als wij de stekker eruit trekken, komen er nieuwe verkiezingen. Dan komt de SP samen met de PvdA of D66 wellicht aan de macht."

Voor hem is het vervolg dan duidelijk: "Dan gaat het nog slechter met Nederland. Dan zitten wij in de oppositie en hebben wij niet veel te vertellen. Wij zijn een verantwoordelijke partij en het is een rampscenario voor het land als zij aan de macht komen. Ik ga tot het uiterste om dat te voorkomen. Maar niet tegen élke prijs."

Roemer is volgens Wilders een sympathieke man. "Hij doet het goed in de politiek en komt daarom sterk over. Maar als je kijkt naar de inhoud van de partij, dan wordt Nederland onveiliger, Europeser en duurder, met nog meer asiel en integratie."

Wolf in schaapskleren
De SP is volgens Wilders een 'wolf in schaapskleren'. "Ze zijn bijvoorbeeld altijd voor een generaal pardon geweest, ze willen meer uitgeven aan ontwikkelingshulp en de criminelen zijn beter af met de SP."

"Daarnaast hebben ze wel kritiek op Europa, maar willen ze uiteindelijk naar een politieke unie, een federaal Europa. Het is goed om een keer aan te geven dat de SP de wind mee heeft, dat gun ik ze ook van harte, maar als je naar de inhoud kijkt, houd ik mijn hart vast."

Over de extra bezuinigingen die eraan komen geeft de PVV-leider aan zijn best te doen met de onderhandelingen, maar hij steekt zijn hand niet in het vuur voor een positieve afloop. "Wij hebben veel wensen, dus het is de vraag of het lukt. Wij hebben ook onze piketpaaltjes en willen er geen asociaal pakket van maken."

Terecht uit fractie
Over de affaire rond het Limburgse Statenlid Cor Bosman zegt Wilders dat het terecht is dat hij uit de fractie is gezet. Bosman maakte in een mail aan partijgenoten de PvdA'er Selçuk Özturk uit voor "een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken".

Bosmans uitspraak over het PvdA-Statenlid was volgens Wilders "iets wat niet kan". "Het is een heel onverkwikkelijke zaak en de PVV is niet een partij die zoiets over mensen naar buiten gooit. Het is tercht dat hij de fractie heeft verlaten", zegt Wilders.

Hoofddoekje Beatrix
Over de andere affaire, die van het hoofddoekje van koningin Beatrix zegt Wilders: "De vragen die wij hierover hebben gesteld zijn terecht. Toenmalig koningin Juliana bezocht in 1963 ook een moskee in Iran en dat weliswaar met hoed, maar zónder hoofddoekje.

"Daarnaast vragen wij ons ook terecht af waarom ze twee keer een moskee moet bezoeken tijdens een staatsbezoek." Dit is niet belangrijkste punt in de politiek nu, maar desalniettemin wel relevant, zo denkt Wilders althans.

Onzin
Emile Roemer zei in een reactie over Wilders: "Hij ziet natuurlijk dat hij in de peilingen aan het zakken is en probeert daarom anderen onzin op de mouw te spelden om te kijken of hij daarmee zetels terug kan winnen. Dat moet hij vooral doen. Mensen weten echt wel hoe wij over Europa en de gezondheidszorg denken en als ze het niet weten, vragen ze het ons zelf wel."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen