Nieuws24 dec '13 10:26

Syrië: gordiaanse knoop met Assad als lachende derde

Auteur: BNR Webredactie

Het Witte Huis veroordeelt de aanvallen van het Syrische leger op Aleppo. Volgens de VS hebben de aanvallen de afgelopen dagen zeker 300 mensen het leven gekost. Intussen wordt het Syrische conflict steeds ingewikkelder en uitzichtlozer.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei maandag dat er onder de doden in Aleppo veel kinderen zijn. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: “Dit treft enorm veel onschuldige mensen, zoals alles in deze oorlog tot nu toe, al 120.000 doden en bijna een miljoen vluchtelingen. (…) Iedereen en alles is slachtoffer, op enorme schaal.”

Intussen wordt het conflict steeds gecompliceerder. Zo meldt persbureau Reuters dat Assad Iraakse olie krijgt geleverd via Egypte en Libanon. De Syrische rebellen krijgen op hun beurt naar verluidt wapensteun van Saoedi-Arabië en Qatar.

Oppositie
Hammelburg: “Het is niet meer alleen een simpel conflict tussen een dictator en de zijnen die worden gesteund door één land, Iran, maar het is een gordiaanse knoop aan het worden waarbij je van die oppositie ook eigenlijk geen chocola meer kan maken.”

Want de oppositie, zegt Hammelburg, is inmiddels een bijzonder ingewikkeld gezelschap geworden, “waarbij de officiële oppositie nog maar nauwelijks een rol speelt”.

Daarom verwacht hij ook weinig van de Syrië-top die op 22 januari wordt gehouden in Genève. “Assad is zo langzamerhand de lachende derde aan het worden.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen