Nieuws9 sep '14 12:54

Hollandse methode Parkinson gaat de wereld over

Auteur: Bram van Dijk

De grootste zorgaanbieder in Amerika, Kaiser, gaat patiënten met Parkinson behandelen volgens een Nederlandse methode. Vandaag worden daarvoor de contracten ondertekend.

Dat zegt Bas Bloem, de bedenker van de behandeling en tevens hoogleraar neurologie aan het Radboud UMC in Nijmegen.

Door kennis te delen gaat het niveau van de zorg omhoog. "In Nederland heb ik aangetoond dat de zorg er kwalitatief beter van wordt. Dat het aantal gebroken heupen aanmerkelijk afneemt bijvoorbeeld, en dat de zorg miljoenen goedkoper wordt. En dat vonden die Amerikanen erg interessant, kennelijk."

Niet verkocht
Bloem vraagt geen geld aan Kaiser voor het overnemen van de behandelmethode. "De winst voor ons zit hem vooral in het leren van verschillen. Kaiser is een hele bijzondere organisatie. Enerzijds om zijn omvang, 20 miljard omzet, dat is ongeveer de hele Nederlandse gezondheidszorg. Maar het is vooral bijzonder omdat het een zorgaanbieder en een verzekeraar in één hand is."

In Nederland is dit niet toegestaan en dat is volgens Bloem ook gegrond. "Maar het heeft ook voordelen, want bij de investering in dit zorgconcept ligt de winst direct bij Kaiser zelf. En dat is het grote probleem in de Nederlandse zorg: de beloning valt vaak niet waar de investering wordt gedaan."

Duitsland
Ook wordt ParkinsonNet nu op kleine schaal uitgerold in Duitsland. "En het is natuurlijk aardig om na te denken dat als het voor Parkinson werkt, het ook voor andere ziektes kan werken."

Gerelateerde artikelen