
Minister Kamp, van Economische Zaken, is het niet met het voorstel eens: "Ik denk dat Nederland er juist van profiteert om een sterk exportland te zijn van agrarische producten. Na Amerika zijn we de grootste op dat gebied. Natuurlijk zijn er bepaalde producten die hier niet groeien. Die importeren we. Ik denk dat we onze positie als open economie, als handelsland, zo moeten houden. We moeten ons niet achter de dijken terugtrekken. Dat gaat ons heel veel geld kosten."
Rusland
Wat betreft de afhankelijkheid van Rusland, maakt Kamp zich geen zorgen. "We zijn nu helemaal niet afhankelijk van Rusland voor energievoorziening. Op dat punt is er geen problemen. We zijn ook op dat gebied een exporterend land, en dat zal de komende jaren ook wel zo blijven. Daarnaast zitten we middenin een transitie naar duurzame energie, wat we steeds meer in eigen land produceren. Ook wat betreft landbouwproducten moeten we onze exportpositie verder uitbouwen."
Voedselstrategie
Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland kijkt raar op van het nieuws. "Behalve de thee, koffie en ananas, zijn we in bijna alle producten zelfvoorzienend. We exporteren zestig procent van onze productie, daar draait onze economie op. Als Buma bedoelt dat we op lange termijn goed moeten nadenken over de voedselstrategie, dan vind ik dat een goed idee, maar wel alleen op Europees vlak. Er moet in de toekomst zeventig procent meer geproduceerd worden om de wereld te eten te geven. Daar moet Europa wel een hoofdrol in spelen, maar wel een hoofdrol met open grenzen."