Nieuws28 apr '14 10:29Aangepast op 28 apr '14 10:45

'Open een speciale veteranenrechtbank'

Auteur: Bram van Dijk

Advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan pleiten vandaag voor een speciale veteranenrechtbank. Op dit moment is er alleen een aparte rechtbank voor actieve militairen.

"We constateren dat er onvoldoende aandacht is voor de specifieke problematiek waar veteranen mee kampen”, zegt advocaat Sébas Diekstra tegen BNR. "En de conclusie is dat veel veteranen die het strafrechtsysteem ingaan er slechter uitkomen." Er is op dit moment al een militaire rechtbank in Arnhem, maar deze is alleen voor militairen die nog in dienst zijn.

VS
In de Verenigde Staten komen steeds meer veteranenrechtbanken. Diekstra: "Het blijkt dat het enorm goed werkt. Het is gekoppeld aan een specifiek behandelproject waar een veteraan zich aan moet committeren. Dus het gaat niet om onder de straf uit te komen, maar juist om ervoor zorgen dat er specialistische hulp is. Met als bedoeling de veteraan weer als een 'modelburger' terug de burgermaatschappij te plaatsen."

Steun van vakbond
Het plan van de advocaten kan op de steun rekenen van militaire vakbond ACOM, laat voorzitter Leon van der Hulst weten. "Er wordt te weinig rekening gehouden met oud-militairen. Het gaat ons niet om de strafmaat maar om de redenen waarom iemand iets doet. Dat zou een militaire kamer veel beter kunnen beoordelen dan een willekeurige rechter."

PTSS
Ongeveer vijf procent van de militairen komt terug van een missie met een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS), een aandoening die kan onstaan bij blootstelling aan extreem stressvolle situaties. Ook jaren nadat een militair uit dienst is getreden, kan PTSS een belemmering zijn en kan het misdragingen veroorzaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen