Programma28 nov '12 15:12Aangepast op 28 nov '12 16:02

Geen landelijke uitwisseling patiëntgegevens door huisartsen

Auteur: Fleur de Bruijn

Huisartsen en apothekers worden vooralsnog uitgesloten van landelijke uitwisseling van patiëntgegevens.

Dit schrijft de NOS woensdag. Huisartsen mogen voorlopig alleen regionaal gegevens uitwisselen. De NOS beroept zich op de uitgewerkte plannen van de zorgverleners die werken aan de doorstart van het Elektronisch Patiëntendossier (epd). 

Volgens de NOS blijkt uit de plannen dat er nu sprake is van een tijdelijke regionale beperking voor huisartsen en apothekers. Die wordt opgeheven zodra patiënten zelf toestemming kunnen geven wie hun dossier mag opvragen. Dat systeem is nog niet af. De initiatiefnemers blijven landelijke uitwisseling voor alle zorgverleners nastreven.

Geld voor toestemming
Elke Nederlander kan vanaf 1 januari een eigen Elektronisch Patiëntendossier krijgen. Met een campagne wordt de bevolking vanaf 5 november gestimuleerd om toestemming te geven voor uitwisseling van medische gegevens.

Uit een bericht van 24 november in NRC Handelsblad bleek dat zorgverzekeraars de huisartsen en apothekers een bedrag betalen voor elke patiënt die zij aanmelden. Hoe meer patiënten huisartsen en apothekers vanaf 1 januari in het systeem zetten, des te meer zij verdienen.

Eerste Kamer
Eind oktober werd bekend dat met de toestemming van patiënten, huisartsen, apothekers en ziekenhuisartsen elkaars dossiers van eenzelfde patiënt kunnen inzien.

De invoering van het epd werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden, er werd sterk getwijfeld aan de veiligheid van de digitale gegevens van patiënten, waardoor de privacy van patiënten in het geding zou zijn.

Zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten zijn het daarna eens geworden over het alternatief, waarin niet iedereen automatisch worden opgenomen.

Binnen drie jaar
De zorgverleners wisselen nu al de gegevens van negen miljoen Nederlanders uit. Het is de bedoeling dat dit binnen drie jaar voor alle Nederlanders kan. Zo hoeven patiënten niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen aan huisarts, medisch specialist en apotheek. Ook moet het aantal medicatiefouten zo worden teruggebracht.

Volgens onderzoeken overlijden jaarlijks bijna tweeduizend personen door dergelijke medicatiefouten. Ook worden jaarlijks duizenden mensen vermijdbaar in het ziekenhuis opgenomen.

Privacybezwaren
Er is nog altijd veel kritiek op het epd. Het systeem zou tot nu toe onvoldoende veilig zijn. Internetexpert Alexander Klöpping noemde het epd dinsdag bij De Wereld Draait Door ‘een mammoettanker die niet meer gestopt kan worden’. Tegen de NOS zegt beveiligingsonderzoeker Guido van 't Noordende van de Universiteit van Amsterdam dat de privacybezwaren blijven.

Gerelateerde artikelen