Nieuws10 sep '14 17:02Aangepast op 10 sep '14 19:00

Camerons 'hart zou breken' bij vertrek Schotland

Auteur: Bram van Dijk

De Britse premier David Cameron heeft vandaag in Schotland de Schotten haast gesmeekt om bij Groot-Brittannië te blijven. Over acht dagen is het referendum over de Schotse onafhankelijkheid en het is uitermate spannend.

In de peilingen staan de twee kampen nagenoeg gelijk.

"Ik geef heel veel om dit bijzondere land, dit Verenigd Koninkrijk dat we samen hebben opgebouwd. En daar wil het vandaag over hebben. Want mijn hart zou breken als deze familie van naties die we hebben samengevoegd en waarmee we zo'n fantastische dingen hebben bereikt, uit elkaar zou vallen", zei Cameron vandaag in Edinburgh.

Rugby-speler Visser
De Nederland-Schotse rugby-ster Tim Visser speelt in Edinburgh en heeft 'nee' gestemd. "Vanuit een heel simpel standpunt denk ik: waarom zou je als een klein land met toch maar weinig inwoners onafhankelijk willen worden, als je bij een grote wereldmacht zoals het Verenigd Koninkrijk zou kunnen blijven?"

Visser heeft een Engelse vrouw en zelf een tijd gewoond in Engeland. In Schotland hebben ze het nergens anders meer over, merkt hij.

Correspondent
Naast Cameron zijn vandaag ook Labour-leider Ed Miliband en LibDem-leider Nick Clegg naar Schotland afgereisd. Correspondent Lia van Bekhoven: "Het is alle stoppen eruit voor de drie partijleiders. Of zoals de Schotse nationalistenleider zei: de drie amigo's." Dan:

Gerelateerde artikelen