Nieuws17 apr '14 10:50

Rabo-dochter hielp met ontwijken dividendbelasting

Auteur: BNR Webredactie

Sarasin, een voormalige Zwitserse dochter van Rabobank, hielp Duitse beleggers in 2012 met het ontwijken van dividendbelasting, terwijl de Duitse belastingdienst dat verboden had.

Sarasin is intussen verkocht aan een Braziliaanse investeerder, maar de praktijken stammen uit de tijd dat de bank nog in handen was van Rabobank. Volgens Zwitserse kranten hielp Sarasin beleggers dividendbelasting te ontwijken door aandelen tijdelijk onder te brengen bij partijen die onder een gunstig fiscaal regime vielen. Na de dividenduitkering gingen de aandelen terug en deelden partijen de behaalde fiscale winst.

De constructie was lange tijd juridisch toegestaan, hoewel er veel discussie was over de toelaatbaarheid. Uiteindelijk hebben belastingdiensten, waaronder de Nederlandse Belastingdienst, bepaald dat de praktijken niet acceptabel zijn. Toch blijft het moeilijk voor de fiscus om aan te tonen dat een belegger aandelen met deze opzet verkoopt.

‘Niet te vergelijken met Liborgate’
Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Universiteit, verwacht dat de imagoschade voor Rabobank mee zal vallen: “Of Rabobank tekort is geschoten in de controle op een onderdeel hangt af van de afspraken tussen beide banken. Rabobank was aandeelhouder en de banken werkten samen op een aantal onderdelen, zoals duurzaam beleggen.”

Rabobank bemoeide zich overigens niet met het dagelijks beleid van Sarasin. “Als daar iets misgaat is dat ten principale de verantwoordelijkheid van de lokale directie. Het is publicitair een gevoelig onderwerp, maar de kwestie is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Liborgate." Volgens Koelewijn hangt de kans van slagen van eventuele claims tegen Rabobank af van de afspraken in de verkoopovereenkomst van Sarasin.

De Rabobank wilde niet reageren, omdat Sarasin inmiddels verkocht is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen