Nieuws23 sep '14 09:57

Algerijnse splintergroepering IS dreigt Franse toerist te doden

Auteur: Pieter van den Akker

Een splintergroepering van IS heeft een Franse toerist ontvoerd in Algerije. Ze dreigen de man te doden. De man roept in een video president Hollande op om Irak niet langer te bombarderen. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet bevestigen of de video echt is.

"Het is een groep die al heel lang acief is in dat gebied in Algerije, maar onder andere namen", vertelt Algerijedeskundige en directeur Paolo De Mas van het Marokko Instituut in Den Haag. "Die heeft zich een paar dagen geleden loyaal verklaard aan de leider van IS, al-Bhagdadi. Dus het is een fenomeen dat al heel lang plaatsvindt, maar ditmaal onder de vlag van IS."

Oproep IS
De groepering geeft met de gijzeling gevolg aan de oproep van al-Bhagdadi van afgelopen maandag om zoveel mogelijk burgers te doden van landen die betrokken zijn bij de coalitie tegen IS. "Hij heeft met name ook Fransen genoemd, dus de Fransen waren gewaarschuwd", zegt De Mas.

Gelet op de jarenlange banden tussen Frankrijk en Algerije lijkt het geen toeval dat het een Fransman betreft, denkt hij. “Als je Fransen wil treffen, doe je dat in gebieden waar ze voorheen actief waren: Algerije, Noord-Afrika en Mali. De Franse regering heeft een paar dagen geleden naar aanleiding van de oproep van al-Bhagdadi gezegd dat de Franse ingezetenen zeer alert moeten zijn in een aantal regio’s, waaronder Noord-Afrika."

De Fransen hebben inmiddels al gereageerd op de zaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen