Sigaren moet je goed bewaren. "Sigaren zijn reddeloos verloren als ze niet goed bewaard worden. En niet met een aardappelschil erbij, want dat werkt allemaal niet", zegt huissnob Yvo van Regteren Altena over grootmoeders trucje. Nee, dat moet in een humidor, het liefst één waarin de luchtvochtigheid te regelen is. "70 procent luchtvochtigheid voor de Cubaanse en 60 procent voor de Hollandse". Voor een goede humidor ben je al snel een paar honderd euro kwijt. Maar wat moet een humidor kunnen wil je er 20 duizendjes voor in rook zien opgaan, zoals het geval is bij de doos van het bekende sigarenmerk Davidoff?
Duizenden stukjes glas
"Zino Davidoff heeft de Franse glaskunstenaar Daniël Clement, in zijn vak een beroemdheid, opdracht gegeven om zijn kunsten toe te passen op een doos van hen. Er kunnen 200 sigaren in."
Vooral de werkwijze van Clement is bijzonder. "Hij werkt in een heel klein ateliertje aan de kust bij Deauville, met zijn hand en een scheermes. Hij breekt duizenden stukjes gekleurd glas handmatig. Dat puzzelt hij weer tot een mooie voorstelling in één. Je moet het echt zien. You love it or you hate it." Zelf is Yvo er wel van gecharmeerd. "Nadat ik zag hoe het gemaakt werd, vond ik het toch wel mooi. Maar het is nou niet dat ik dat ding per se prominent in mijn Japanse decortje wil hebben."
Over Davidoff
De sigarenmaker Zino Davidoff (Kiev, 1906 - 1994) was een bijzonder figuur. "Geboren als zoon van een man met een sigarenzaakje en zich opgewerkt tot een internationale sigarentycoon." Later kwamen daar ook andere producten bij, zoals een parfum. "Hij had daar helemaal niks mee. Toen ik hem sprak vroeg ik of hij het zelf lekker vond. Hij zei: 'Nee, de mens is voor frisse lucht gemaakt. Het is vernieuwend maar ik zal het nooit op mijn eigen huid doen.'" Ook gaf hij in het gesprek met Yvo toe dat zijn zakenpartner de belangrijkste persoon in zijn leven was. "My wife was just extra."