Nieuws6 jun '13 10:36

Europese voetbalmarkt ziet omzet stijgen

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de huidige economische omstandigheden blijft de omzet van het voetbal binnen Europa stijgen. Uit het rapport dat financieel dienstverlener Deloitte donderdag naar buiten bracht bleek dat de inkomsten over het seizoen 2011/2012 met meer dan 10 procent zijn gestegen tot 19,4 miljard euro ten opzichte van het seizoen daarvoor.

De vijf grootste competities in Europa (Premier League, Bundesliga, Primera División, Serie A en Ligue 1) zorgden voor het belangrijkste aandeel in die stijging en de totale omzet in dat jaar. Zij tekenden voor 48 procent (9,3 miljard euro) van de inkomsten. De stijging betreft 1,9 miljard euro over die periode.

De Britse Premier League is op basis van de inkomsten nog steeds de grootste competitie. Over 2011/2012 werd in totaal zo'n 2,4 miljard pond (2,9 miljard euro) binnengehaald. Sponsordeals van de kampioen in dat jaar Manchester City en stadgenoot United met Deutsche Post/DHL en Etihad Airways hadden daar een groot aandeel in.

Premier League
De voorlopige analyse over het seizoen dat net is afgelopen laat zien dat de omzet nogmaals is gestegen, met 5 procent. Deloitte blikte ook vooruit op het komende seizoen. Het financiële concern verwacht dat door nieuwe contracten voor de tv-rechten van de Premier League de inkomsten over 2013/2014 voor het eerst boven de 3 miljard pond komen te liggen.

Gerelateerde artikelen